Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Neuroloog Steven Laureys: “Slapen is geen tijdsverlies, je lichaam heeft het echt nodig”

wo 18 mei - 9:17

Niets zo heerlijk als een goede nacht slapen, maar dat blijkt toch niet altijd zo simpel te zijn. Heel veel mensen kampen met slaapproblemen. Iemand die daar wel raad mee weet, is neuroloog Steven Laureys. Hij schreef ‘Het no-nonsense slaapboek’ en kwam langs bij De Madammen.

Het belang van een goede nachtrust

“We slapen een derde van ons leven. Veel mensen vinden dat tijdsverlies, maar er gebeuren heel veel dingen als we slapen. Zo komt bijvoorbeeld het groeihormoon vrij, zowel bij kinderen als volwassenen. Als je slaapt zorg je voor je lichaam en geest. Het is een natuurlijke detox waarbij afvalproducten en toxische eiwitten, die ons een reeks ziektes kunnen bezorgen zoals Alzheimer, worden afgevoerd. Kortom slaap verdient meer aandacht, het zou je beste vriend moeten zijn.”

Slaap zou je beste vriend moeten zijn.

— Neuroloog Steven Laureys

Cognitieve flexibiliteit

Het is geen fabeltje dat je acht uur moet slapen. Iedereen, zowel jong als oud, heeft er nood aan. Als je te weinig slaapt, geraak je op termijn oververmoeid en daalt je cognitieve flexibiliteit. Dat betekent dat je meer fouten zal maken. Bovendien ben je je daar niet van bewust. Maak je fouten, dan zal je je omwille van de vermoeidheid niet eens bewust zijn dat je fouten maakt.”

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet