Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Niet alleen meest bedrijfsbranden, ook meer woningbranden in West-Vlaanderen

ma 2 dec. - 5:15

Niet alleen in aantal bedrijfsbranden maar ook in aantal woningbranden spant West-Vlaanderen de kroon. Het verschil is wel minder afgetekend. Op 1000 woningen moet de brandweer gemiddeld bijna 2 keer uitrukken voor een brand. En dat aantal stijgt.
© Foto: Radio 2

De cijfers komen van de civiele veiligheid die elk jaar de brandweerstatistieken publiceert. De cijfers zeggen niet hoe erg de brand was en evenmin wat de oorzaak was. Omdat die informatie bijzonder nuttig is, begon brandweerzone Fluvia in de regio Kortrijk vorig jaar zelf cijfers te verzamelen. Dit zijn de resultaten van 2018.

De gevarenzones

Maar liefst 35 procent van de woningbranden ontstaat in de keuken. 13 procent begint in de woonkamer. Het zijn de drukste kamers in het huis, maar ook de berging is een risicozone. 10 procent van de branden vangt aan in de berging. Ook in de garage dreigt er mogelijk brandgevaar. Daar ontstaat 9 procent van de woningbranden.

Woningen

Ook over het type woningen zijn er gegevens. De meeste branden ontstaan in rijwoningen, goed voor 43 procent van de woningbranden in de zone Fluvia. Iets minder dan een kwart (23 procent) van de branden moest de brandweer blussen in halfopen woningen. Vrijstaande huizen zijn goed voor 17 procent. En er woedt minst brand in een appartement: 13 procent.

Steeds meer brand

Ondanks blijvende aandacht voor brandgevaar blijkt het aantal woningbranden weer toe te nemen. Dat cijfer zakte tot 2014 maar daarna ging het weer in stijgende lijn. Volgens de brandweer heeft dat te maken met het toenemend aantal oplaadbare elektrische toestellen, zoals gsm's, laptops, fietsen, steps, enzomeer.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet