Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Nu ook telefoonfraude vanuit Spanje: "Verrassend want in het verleden opereerden fraudeurs uit verre buitenlanden"

vr 4 feb. - 7:30

In 2020 dook er ook Wangiri-telefoonfraude op binnen Europa. Dat ontdekte De Inspecteur na klachten van heel wat luisteraars. Heb je een gemiste oproep van een nummer dat begint met de landcode +34? Bel niet zomaar terug.
© Getty Images

Wangiri

Het systeem van de zogenaamde Wangiri-telefoonfraude is al jaren hetzelfde. Je krijgt een ultrakorte oproep van een buitenlands nummer. Wanneer je het terugbelt blijkt het een duur betaalnummer, dat jou ettelijke euro’s aanrekent via je factuur.

Een succesformule voor telefoonfraudeurs, want al jaren nemen ze geregeld ons land in het vizier. De fraudeurs werken daarvoor vaak met computersystemen die willekeurig hele reeksen nummers opbellen. En iedereen die terugbelt, betaalt.

Het fenomeen Wangiri ontstond in Japan. De naam betekent iets als ‘one (ring) and cut’.

Spanje

“Wat opvalt”, zegt Ombudsman voor de Telecomsector Luc Tuerlinckx, “is dat de oproepen sinds 2020 ook vanuit Spanje komen. Dat is verrassend, want eerder in het verleden opereerden de fraudeurs steevast vanuit verre buitenlanden.

Gelukkig vallen de bedragen nog wel mee: meestal een paar euro’s per oproep. “Dan zijn de telefoontjes uit Afrika een pak duurder. Sinds begin 2020 kwamen er al diverse meldingen binnen van Belgen die 150 tot zelfs 300 euro armer werden na een oproep van een Malinees nummer”, vervolgt Tuerlinckx.

Dweilen met de kraan open

De operatoren erkennen het probleem, maar kunnen de vorm van fraude helaas niet voorkomen.

“Wat we ook proberen, de fraudeurs blijven ons hoe dan ook steeds een stapje voor”, zegt Isabelle Geeraerts van Telenet. “We werken wel hard aan systemen die zulke nummers blokkeren op het netwerk. Daarvoor moet wel eerst onderzocht worden of de oproep echt frauduleus was.”

Alle inkomende frauduleuze oproepen blokkeren kan helaas niet. Het doel van de telecomsector is namelijk net om iedereen bereikbaar te maken voor iedereen. Maar op zich is opgebeld worden ook niet echt een probleem, aangezien dat nooit geld kost.

Het kan natuurlijk wel vervelend zijn als je telefoon voortdurend rinkelt. Je kunt de nummers die jou lastigvallen wel blokkeren, maar de fraudeurs weten dat ook. Daarom bellen ze voortdurend vanop een ander nummer.

Bovendien gebruiken ze ook steeds vaker een VOIP-systeem. Ze bellen daarbij niet over een gewone telefoonlijn, maar via het internet. Dat maakt het voor de providers nog moeilijker om de oproepen te  blokkeren.

Dit kun je zelf doen

  • De belangrijkste tip: bel niet zomaar een nummer terug dat je niet kent. Zeker wanneer het een buitenlandse landcode heeft.
  • Bel je nooit naar het buitenland? Blokkeer dan de mogelijkheid om te bellen naar buitenlandse nummers op je gsm.
  • Dat kan bij sommige providers ook op de vaste lijn.
  • Heb je een vast telefoontoestel dat de functie nummerblokkering ondersteunt, dan kun je kun je op je vaste lijn specifieke nummers blokkeren. (Maar dat is dus geen garantie dat alle oproepen zullen stoppen)
  • Sommige smartphones bieden de mogelijkheid om de ringtone stil te houden bij een oproep van een onbekend nummer. Check daarvoor (online) de handleiding van je telefoon.
  • Er bestaan diverse apps die frauduleuze oproepen detecteren en blokkeren
  • Blijven de telefoontjes aanhouden? Neem contact op met de klantendienst van je provider. Je mag hen frauduleuze oproepen altijd melden.

Als het al te laat is

Loop je in de val? Dan gaat je operator ervan uit dat je zelf niet voorzichtig genoeg geweest bent. Je hebt immers zelf actie ondernomen om het nummer terug te bellen.

Toch zullen sommige operatoren tussenbeide komen in de kosten, bij wijze van geste of omdat het bijvoorbeeld de eerste keer is.

Ga er echter niet van uit dat je operator elke keer de (hoge) kosten voor z’n rekening zal nemen!

De ervaring leert trouwens ook dat een operator pas tot de geste zal overgaan nadat je de hulp inroept van de Ombudsdienst voor Telecommunicatie.

Voorkomen blijft hoe dan ook beter dan genezen. Bel dus niet zomaar een onbekend telefoonnummer terug.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet