Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Paul De Knop Fonds voor onderzoek naar nieuwe kankerbehandeling

do 18 okt. - 5:35

Vandaag is het de dag tegen kanker. En niet toevallig is daarom gisterenavond in het UZ Brussel het Paul De Knop Fonds voor onderzoek naar immuuntherapie voorgesteld. Paul De Knop is prorector van de VUB en kreeg twee jaar geleden zelf de diagnose van uitgezaaide huidkanker.
© VUB/Thierry Geenen

Immuuntherapie is een vrij nieuwe manier van kankerbehandeling. Bij die behandeling worden dendritische cellen uit je lichaam gehaald en versterkt, om ze vervolgens weer in het lichaam te brengen. “Eigenlijk geven we hiermee het lichaam een zetje, zodat je eigen immuunsysteem sterk genoeg is om een tumor aan te vallen,” legt professor Bart Neyns van de VUB uit.

Sinds vijf jaar worden mensen behandeld met immuuntherapie. Vooral bij melanoomkanker zijn er al successen geboekt. Ook de prorector van de VUB, Paul De Knop, krijgt sinds twee jaar immuuntherapie. “Ik geloof er in, ik geloof in de wetenschap,” vertelt hij. “Normaal gezien is de levensverwachting bij uitgezaaide huidkanker zes maanden tot één jaar. Na mijn diagnose zijn we meer dan twee jaar verder en ik sta hier nog,” vertelt hij hoopvol. In mei werden nog zeven uitzaaiingen gevonden bij De Knop, maar dankzij de immuuntherapie bleken die in augustus verdwenen te zijn.

'Zon schaadt gezondheid'

De Knop was niet alleen rector van de VUB, hij was ook een fervente sportman. En dat vindt hij misschien wel het moeilijkste, dat hij door zijn ziekte minder kan sporten. Hij wil dan ook een oproep doen naar alle sporters: “op pakjes sigaretten staat dat tabak de gezondheid schaadt, maar dat wordt nooit over de zon gezegd. Ik zou alle sporters willen oproepen om zich goed te beschermen tegen de zon. Zelf heb ik dat veel te weinig gedaan, wellicht is dat een van de oorzaken van mijn ziekte.”

Het Paul De Knop Fonds voor onderzoek naar immuuntherapie is een samenwerking met de VUB Foundation en de UZ Brussel Foundation en werft fondsen die integraal gaan naar het onderzoek van professor Bart Neyns en zijn team aan de VUB.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet