Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Radio 2-luisteraar Daisy bleef 3 keer zitten: "Eén leerkracht keek verder dan mijn punten en zag wat er wérkelijk speelde"

di 21 jun. - 12:00

Karolien Debecker polst in 'Wijs' naar de leerkracht van jouw leven. Daisy De Meyer (29) hoefde daar niet lang over na te denken. Ze bleef drie keer zitten en stond op punt om de schoolbanken vroegtijdig te verlaten. Tot mevrouw Speelmans in het spel kwam.

De eerste keer dat Daisy bleef zitten, was in de lagere school, daarom stapte ze in het middelbaar in een beroepsrichting. Maar daar begon ze na een tijdje slecht gedrag te vertonen. "Niks was goed, ik kwam altijd te laat, ik spijbelde. Veel leerkrachten vonden me onhandelbaar." 

Daisy bleef opnieuw zitten, en daarna nog eens. "Het was niet dat ik het niet kon, wat vaak de conclusie is als je in beroeps niet mee kan. Maar ik had een ernstig motivatieprobleem. Ik zat erg slecht in mijn vel door mijn problematische thuissituatie. Sinds mijn 16de woon ik alleen. Maar voor de achterliggende redenen van mijn gedrag was er weinig tot geen aandacht." 

Mevrouw Speelman

Toen Daisy in het vijfde middelbaar zat en bijna 18 werd, was ze van plan de schoolbanken te verlaten, zonder diploma. Maar plots was er die ene leerkracht. mevrouw Kathleen Speelman. "Mijn hele schooltijd had ik te horen gekregen hoe slecht ik het had gedaan. Maar mevrouw Speelman geloofde in mij, ze begon me complimentjes te geven. Als ik een taak goed had volbracht, zei ze voor de hele klas dat ik een voorbeeld was. Voor het eerst begon ik te geloven in mezelf. Ik kon dus toch iets! En voor het eerst begon ik school leuk te vinden." 

"Zij was ook de enige die ooit polste naar hoe ik me voelde. Ik woonde alleen en had geen ouderlijk vangnet. 'Hoe gaat het nu met jou", vroeg ze. Dat deed zoveel deugd. Ook toen ik liefdesverdriet had, pakte ze me vast. "Laat je kop niet hangen, je hebt al laten zien wat je kan, dit kan jij ook."  

"Mevrouw Speelman heeft me nooit bevoordeeld tegenover andere leerlingen, maar ze liet me zien dat ik iets kon bereiken. Zij zorgde ervoor dat ik mijn best ging doen, waardoor ik mijn diploma heb gehaald en nadien zelfs hogeschool ben gaan doen. Ik ben orthopdedagie gaan studeren, en hoewel leerkrachten me waarschuwden dat ik het moeilijk zou krijgen omdat ik van beroeps kwam, behaalde ik drie jaar later ook dat diploma." 

Leerkracht godsdienst 

Maar ook daar stopte het niet. Daisy besloot om na haar studies, tijdens haar fulltime job, nog verder te studeren. Voor leerkracht godsdienst. "Ik wou ook dat verschil maken voor andere leerlingen. Want was er gebeurd als ik mevrouw Speelman niet was tegengekomen? Ik was 100 procent het foute pad opgegaan. Ik raad leerkrachten aan om verder te kijken dan die slechte punten, dan dat slechte gedrag en dat nakende C-attest. Blijven zitten heeft me niet vooruit geholpen. Wat wel hielp is iemand die vroeg wat er wérkelijk aan de hand was. Iemand die vroeg hoe ze kon helpen. Iemand die ingreep vòòr dat C-attest."   

Daisy heeft deze week haar laatste examen afgelegd maar staat ondertussen al een tijdje voor de klas. Daar inspireert en motiveert ze met haar parcours en veerkracht ongetwijfeld heel wat leerlingen. "Ze zijn onze toekomst, we moeten er zorgvuldig mee omgaan." 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet