Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Radio 2-luisteraar Mathieu (36) liet zich steriliseren: "Ik zag een rookpluimpje uit mijn balzak opstijgen"

di 14 sep. - 13:00

Anticonceptie is niet alleen de verantwoordelijkheid van vrouwen, ook mannen kunnen die taak op zich nemen. Als man kan je kiezen voor een vasectomie, ofwel sterilisatie, een van de veiligste vormen van anticonceptie. In 'Wijs' getuigde Radio 2-luisteraar Mathieu bij Karolien Debecker over zijn ervaring met een sterilisatie.
© Foto: Unsplash

Mathieu Dams uit Grobbendonk wilde na de geboorte van zijn tweede kind 'de fabriek sluiten'. Hij moest zich er mentaal wel een beetje op voorbereiden, maar toen zijn vrouw op een avond zei dat ze die hormonen van de pil niet meer zag zitten, besloot Mathieu om tot actie over te gaan. "Een scalpel tussen je benen is geen prettig vooruitzicht, maar net als alle andere mannen die ik ken vond ik het echt meevallen", vertelt Mathieu aan Karolien Debecker.

Mathieu zag tijdens ingreep een rookpluimpje opstijgen vanuit zijn balzak. "Het duurt zo'n tien minuten per teelbal. Ze knopen je zaadleider af en branden hem dicht, maar daar voel je dus niks van. Het is uiteraard een beetje onprettig en nadien hebben je ballen een rare kleur, maar daarna ben je er vanaf."

Je kan de ingreep ook ongedaan maken. "Het is in principe omkeerbaar. Je kan de zaadleider terug hechten, maar het moet wel binnen de 10 jaar gebeuren, want elk jaar na de ingreep maak je steeds minder zaadcellen aan."

Een scalpel tussen je benen is geen prettig vooruitzicht, maar net als alle andere mannen die ik ken vond ik het echt meevallen.

— Mathieu

"Veel mannen zien sterilisatie onterecht als een aanslag op hun mannelijkheid"

Vasectomie zou een van de veiligste vormen van anticonceptie zijn. Volgens uroloog professor Piet Hoebeke (Ugent) is een goed uitgevoerde sterilisatie 100 procent safe: "Na zes weken weten we zeker dat er geen zaadcelletjes meer doorkomen." Hij ziet wel dat het niet altijd gemakkelijk is om mannen warm te maken voor zo'n ingreep: "Veel mannen zien sterilisatie onterecht als een aanslag op hun mannelijkheid en vinden het toch nog steeds de taak van de vrouw om aan anticonceptie te doen, waar ik helemaal niet mee akkoord ga." 

Veel mannen zijn niet al te happig op de ingreep omdat er in je edele delen wordt gesneden. De ene luisteraar vond er geen bal aan, de andere beweert dat hij een week niet meer op een stoel kon zitten. Al sprak die laatste over een ingreep tijdens de jaren 90. "Tegenwoordig is dat anders", zegt professor Hoebeke: "Het is een kleine ingreep onder lokale verdoving met relatief weinig last. De eerste 24 uur kan je een zwaartegevoel in de teelballen hebben, maar nadien is dat gedaan. Minder dan één procent heeft complicaties." En wie verder gerustgesteld moet worden: je blijft na de vasectomie gewoon nog sperma produceren, 90 procent van de zaadlozing blijft.  

"Aangenaam als partner"

Ook vrouwelijke luisteraars bleken positief over de sterilisatie van hun man. De man van Lisette vond dat het zijn beurt was om de anticonceptie op zich te nemen en stelde zelf voor om zich te laten steriliseren. "Als partner is dat wel aangenaam."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet