Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Radio 2-luisteraars getuigen over uitsluiting door verzekeraars: "Ik kan als verzekeringsagent mijn eigen dochter met muco geen verzekering geven"

wo 1 dec. - 9:49

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, houdt bij De Inspecteur op Radio 2 een pleidooi bij verzekeraars om meer begrip te tonen voor mensen die besmet zijn met hiv. Verzekeraars vragen een hogere premie, terwijl iemand met hiv tegenwoordig een normale levensverwachting heeft. Naar aanleiding van dat verhaal krijgt De Inspecteur veel reacties van mensen die ook te maken krijgen met uitsluiting door andere chronische aandoeningen.

Een verzekeraar wil jouw medische geschiedenis kennen als je een verzekering neemt. Meestal gebeurt dat met een medische vragenlijst. Daarop moet je aangeven of je een roker bent, of ziek bent of ziek bent geweest in het verleden. Verzekeraars stellen die vragen om in te schatten hoe groot de kans is op een vroegtijdig overlijden of extra medische zorgen. Daar is op zich niks mis mee. Het is logisch dat iemand die een grote kans heeft om vroeger te sterven, een duurdere premie betaalt als die een verzekering wil afsluiten. 

Verzekeraars zijn niet mee met hun tijd

Het probleem is dat verzekeraars wel heel erg streng zijn voor mensen die een chronische ziekte hebben of die genezen zijn van een zware ziekte. In het ergste geval sluit de verzekeraar die mensen uit. Ze krijgen dan gewoon geen verzekering. Maar er zijn ook veel gevallen waarbij de verzekeraar een hogere premie aanrekent waardoor 'zieke' mensen soms twee, drie, vier, vijf keer meer betalen voor hun verzekering. 

Dubbele premie wegens 'ondergewicht'

De Inspecteur krijgt talloze verhalen van lRadio 2-luisteraars die zich ten onrechte geviseerd voelen

Een luisteraar reageert dat hij een gewone premie betaalt voor zijn schuldsaldoverzekering, "maar mijn vriendin betaalt het dubbele." De vrouw heeft een dwarslaesie en is verlamd tot aan de navel. Je zou dan denken dat die verlamming een reden is voor de verzekeraar om de premie te verhogen. Dat blijkt niet het geval te zijn. "Mijn vriending betaalt meer omdat ze ondergewicht heeft. Uiteraard heeft ze ondergewicht, er zit geen spiermassa in haar benen waardoor ze minder weegt dan een 'gemiddeld' persoon." 

Mijn dochter heeft diabetes maar de ziekte is totaal onder controle. Toch krijgt ze geen verzekering gewaarborgd inkomen.

Nele mailt in naam van haar dochter. "Mijn dochter is zelfstandige kinesiste maar ze heeft ook diabetes. De ziekte is volledig onder controle en toch krijgt ze geen verzekering gewaarborgd inkomen. Geen enkele verzekeringsmaatschappij wil haar helpen. Zelfs niet met uitsluiting van haar diabetes." Nele vindt het discriminerend en wraakroepend. "Hoe het zal zijn wanneer zij ooit een schuldsaldo nodig heeft?" 

Bloed- en urinestaal

Verzekeraars werken niet alleen met een vragenlijst. Als het gaat over een schuldsaldoverzekering gaan ze nog verder. De schuldsaldoverzekering is de verzekering die de hypothecaire lening aflost in geval van overlijden. Aangezien de dekking voor een groot bedrag gebeurt, wil de verzekeraar nog beter kunnen inschatten of er een kans is dat iemand vroegtijdig overlijdt.

Sommige verzekeraars vragen niet alleen om een vragenlijst in te vullen maar willen ook een bloed- en of urinestaal. Zo is er het verhaal van een 44-jarige man die een verzekering wil afsluiten bij Argenta. "Ik moest een staal urine afgeven bij de dokter zodat de verzekeraar kon zien of ik rook en drugs neem. Dit voelde heel vies en een inbreuk op mijn privacy. Natuurlijk was alles negatief maar het was niet leuk." 

Er is ook een reactie van een vrouw die hetzelfde meemaakt bij Argenta. "Ik moest een bloedstaal afgeven voor een schuldsaldoverzekering voor een verzekerd bedrag van amper 50.000 euro. Dat is niet gigantisch veel en toch moet ik mijn bloedwaarden delen. Dat gaat toch wel heel ver?" 

Ook AG Insurance vraagt soms een bloedstaal af te leveren. Al maakt de verzekeraar zich sterk dat het alleen gebeurt als er grote bedragen verzekerd worden en als de klant een zekere leeftijd heeft.  

Ik ben zelf verzekeraar maar mag mijn dochter met muco geen schuldsaldoverzekering geven.

Ook verzekeraars reageren ontzet

De Inspecteur krijgt ook een anonieme reactie van een verzekeraar. "Ik verzeker bijna alles maar mijn eigen dochter kan ik niet verzekerd krijgen. Ze heeft muco, leeft al 6 jaar met nieuwe longen en ze werkt. Onlangs bouwt ze een nieuwe woning met haar vriend maar het lukt me niet om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Het is niet alleen frustrerend maar eigenlijk ook schandalig", aldus de man. 

Assuralia ziet evolutie

Naar aanleiding van de vele reacties van luisteraars vraagt De Inspecteur een reactie van verzekeringskoepel Assuralia. Ze zeggen te beseffen dat allesbehalve aangenaam is bovenop je ziekte nog eens te worden geconfronteerd met administratieve rompslomp. Maar volgens woordvoerder Barbara Van Speybrouck is het belangrijk om vooraf een juist beeld te krijgen van iemands algemene gezondheid en de mogelijk zorg die deze persoon later nodig zal hebben."Verzekeraars laten zich in deze oefening bijstaan door de laatste stand van zaken in de medische wereld, het federaal kenniscentrum voor gezondheid en de beschikbare medische studies."

Na dialoog met Kom op tegen Kanker hebben we beslist om vanaffebruari een recht op vergeten in te voeren voor verzekeringen gewaarborgd inkomen.

— Barbara Van Speybrouck, Assuralia

Daarnaast zijn er ook specifieke regelingen die moeten helpen om verzekeringen aan een betaalbare premie te kunnen afsluiten. "Er zijn initiatieven zoals het recht op vergeten voor ex-kankerpatiënten en een aantal regels voor bepaalde chronische ziekten.  Ben je niet tevreden met het voorstel van je verzekeraar, dan kan je terecht bij het Opvolgingsbureau, een onafhankelijke instantie die je dossier gratis zal bestuderen en een eventueel alternatief voorstel formuleren."

Ook gaat de verzekeringssector in dialoog met belangengroepen. "Zo heeft Assuralia, na dialoog met Kom Op Tegen Kanker, beslist om vanaf februari een recht op vergeten in te voeren voor verzekeringen gewaarborgd inkomen, een primeur in Europa."

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet