Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Radio 2-luisteraars over quarantaine met kinderen: "Ik voel mij een slechte werknemer én een slechte ouder"

wo 24 nov. - 16:07

De vierde coronagolf houdt lelijk huis in het onderwijs, maar ook de kinderopvang blijft niet buiten schot. De voorbije week moesten 266 opvanglocaties de deuren sluiten omwille van coronabesmettingen of hoog risicocontacten. Dat zijn een heleboel ouders die met de handen in het haar zitten. Want thuiswerken mét kinderen, hoe hou je dat vol? Karolien Debecker vroeg het in Wijs en kreeg enkele oververmoeide ouders aan de lijn.
© Canva

Quarantaine met een baby

Neem nu Juan. Hij heeft net een quarantaine van 20 dagen achter de rug met zijn baby'tje van 5 maanden. Hij en zijn vrouw waren zo blij als wat dat het eindelijk terug naar de crèche mocht. Maar hun geluk was van korte duur: na amper een halve dag kregen ze te horen dat de crèche een week dicht gaat omwille van coronabesmettingen en hoog risicocontacten.

"We werken van thuis uit en hebben het onderling nu zo afgesproken dat wie online vergadert de baby in de gaten houdt. Dat vraagt het minste energie. Maar gefocust werken, je inlezen in een dossier of simpelweg iets typen is onbegonnen werk, met een baby van 5 maanden die regelmatig een andere pamper aan moet of een flesje nodig heeft."

Juan zit in het Brussels parlement, in de begrotingscommissie. "Onze zoon leert nu van alles over de begroting en dat is slaapverwekkend genoeg", lacht hij. Maar hij vraagt zich wel af hoe andere ouders het gebolwerkt krijgen. Je moet maar een niet-flexibele werkgever hebben die geen begrip heeft voor jouw penibele situatie.

Gefocust werken, je inlezen in een dossier of simpelweg iets typen is onbegonnen werk met een baby van 5 maanden

— Luisteraar Juan

Al 5 keer prijs

Ook voor Esther mag er nu wel een einde komen aan het coronaverhaal. "Wij zijn toe aan onze 5de quarantaine. Deze keer met onze oudste zoon van 5. Maar we hebben ook al in quarantaine gezeten met onze jongste kinderen van 1 en 3 jaar oud. Mijn man is leerkracht en kan dus niet zomaar een dagje vrijnemen. Hij zou er, zeker in deze tijden, zijn overige collega's zwaar mee belasten. Dus dat proberen we te vermijden. In de praktijk zit vooral ik dus thuis met de kinderen en probeer ik die zorg te combineren met mijn eigen werk."

Esther werkt al sinds maart 2020 van thuis uit. En dat is een hele opgave. "Thuis werken met jonge kinderen in quarantaine, dat is echt pittig. Ik heb al geprobeerd om online vergaderingen te volgen met mijn oudste zoon op schoot. Maar dan zit hij niet stil en word ik ambetant en kan ik de gesprekken niet meer volgen. Of hij komt mij vertellen dat hij honger heeft of naar het toilet moet. Enkel de TV is een manier om hem even af te leiden. Maar natuurlijk wil je je kinderen ook niet de hele dag voor het scherm zetten. Jammer genoeg is er amper afstandsonderwijs voor jonge kleuters."

"Ik voel me schuldig naar mijn werkgever toe, want ik doe mijn job echt heel graag maar blokkeer de laatste tijd soms ook vergaderingen omdat het echt niet lukt. Dat frustreert me en het maakt mij prikkelbaar naar mijn kinderen toe. Daardoor voel ik me ook geen al te beste mama op dit moment. Het voelt alsof ik niets goed doe. Maar we roeien met de riemen die we hebben. En dan moet je weten dat niemand van ons gezin ooit positief testte op corona."

Ik voel me geen goede werknemer én geen goede moeder en dat is frustrerend.

— Luisteraar Esther

Om de beurt in quarantaine

En Iris zit ook al even in quarantaine. Zij en haar dochter van 9 testten onlangs positief op corona. "We besloten snel om op de bovenverdieping te blijven en uit de buurt van vader en zoon. Ik was best wel stevig ziek, mijn dochter voelde niets en wilde graag beziggehouden worden. Ik ben haar juf heel dankbaar dat ze voor mijn dochter snel afstandsonderwijs organiseerde. Dat gaf mij de rust die ik nodig had om op krachten te komen."

Iris en haar dochter probeerden het contact met de andere gezinsleden zo veel mogelijk te beperken. "Maar gemeenschappelijke ruimtes als de badkamer en de wc, ja die bleven wij ook gebruiken. We zijn wel druk in de weer geweest om alles regelmatig te ontsmetten."

Maar helaas, de dag voor Iris en haar dochter uit quarantaine mochten, testten vader en zoon ook positief. "En nu begint het hele circus weer opnieuw want mijn zoon van 13 mag 10 dagen niet naar school, ook al heeft hij geen symptomen. Het is om zot van te worden. 10 dagen thuis zitten zonder afleiding, zonder plezierige dingen, dat is lang. Geen hobby's, geen speelafspraken, het antwoord is altijd nee. En dat is ontmoedigend."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet