Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Safeonweb blokkeert 1.500 websites

di 19 mrt. - 8:23

Wie een verdachte e-mail of website in de gaten krijgt, kan die doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. En dat loont, want dankzij de doorgestuurde mails heeft het Centrum voor Cybersecurity maar liefst 1.500 websites kunnen blokkeren.

We hebben oog voor valse mails en websites, zo veel is duidelijk. Vorig jaar kreeg het Centrum voor Cybersecurity in België maar liefst  648.522 mails doorgestuurd naar het speciale meldpunt verdacht@safeonweb.be. Op die manier hebben ze in 2018 bijna 1.500 websites kunnen blokkeren. Dat zijn er gemiddeld 4 per dag

Het gaat vooral over websites die valse wedstrijden opzetten of nagemaakte sites van winkelketens, pretparken en overheidsbedrijven zoals bijvoorbeeld De Post. 

Wat gebeurt er met mijn melding?

Eens dat je een mail doorgestuurd hebt, wordt die automatisch verwerkt. Uit alle ingezonden mails, selecteert het CCB degene met links en toegevoegde documenten. Per mail wordt er nagegaan of die link naar een frauduleuze website leidt of niet.

Zo ja, dan worden die doorgestuurd naar het EU Phishing Initiative. Deze organisatie spelen de informatie door naar de verschillende browsers (Explorer, Chrome, Firefox,..) en zo worden de website snel geblokkeerd. 

Blijf verdachte mails doorsturen

Het CCB roept op om verdachte mails te blijven doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. "Krijg je zo'n mail, stuur hem dan zo snel mogelijk door. Hoe sneller jullie hem doorsturen, hoe sneller websites kunnen blokkeren", zegt Katrien Eggers, woordvoerster van het Centrum voor Cybersecurity.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet