Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Schade aan je huurauto? Zo los je het op

vr 20 mei - 6:14

Wat als je een botsing hebt met een huurauto? En wat als de verhuurder je verantwoordelijk stelt voor extra schade? De inspecteur geeft drie goede tips.
© Canva

Je maakt het liever niet mee, maar wat als je toch een botsing hebt met je huurauto op vakantie? Hoe voorkom je dan nodeloze kosten?

Botsing

Rijdt er iemand tegen jouw huurwagen aan, dan moet die persoon opdraaien voor de schade. Vul bij een botsing dus zeker de nodige schadeformulieren in en laat die door de tegenpartij ondertekenen.

Botst er iemand tegen jouw geparkeerde wagen terwijl je niet in de buurt bent, dan is het moeilijk om de dader te achterhalen. Gelukkig moet je dan meestal niet voor de kosten opdraaien. In elk Europees land is er een instelling die tussenkomt voor de kosten als de dader onbekend is of vluchtmisdrijf heeft gepleegd.

Helaas is de theorie vaak gemakkelijker dan de praktijk. Vaak zal de huurmaatschappij of verzekering jouw verhaal niet geloven. En dan kan je niet anders dan je geld terugeisen via de rechtbank.

Schadebetwisting

Het kan ook dat jij jouw auto binnenbrengt en dat de autoverhuurder dan zegt dat jij nieuwe schade hebt aangebracht maar dat dit volgens jou niet klopt. Als je dan foto’s voor je vertrek hebt getrokken, dan zit je sowieso goed. Want dan kan je bewijzen dat je niets fout hebt gedaan.

Maar als je geen foto’s hebt, dan zit je in een lastig parket. Als je een verzekering hebt, dan komt die soms tussen beiden. Maar als je die niet hebt, dan kan het zijn dat de autoverhuurder een deel van je waarborg zal achterhouden. Wil je het geld van je waarborg terugzien, dan zal je gerechtelijk het oordeel van de autoverhuurder moeten aanklagen.

Schadeformulier

Als de autoverhuurder vindt dat er nieuwe schade is, dan zal hij een schadeformulier willen invullen. Dat is wettelijk verplicht. Je kan dat formulier dus beter invullen, ook als je niet akkoord bent met de bevindingen van de autoverhuurder. Maar schrijf er dan wel duidelijk bij dat jij de schade betwist en niet akkoord gaat met de mening van de autoverhuurder.

Vul je dat schadeformulier niet in, dan kan de autoverhuurder een incassobureau op je afsturen.

Het schadeformulier kan dienen als basisdocument als je naar de rechter stapt om het oordeel van de autoverhuurder aan te klagen.

Je kan je klacht ook indienen bij het ECC, het Europees Centrum voor de Consument. Zij helpen bij de bemiddeling en met een eventuele rechtszaak. Het ECC kan je contacteren via deze website.

Er bestaat ook een internationale ombudsdienst voor autoverhuur: ECRCS. Je kunt er terecht voor huurgeschillen. Wel goed om te weten: enkel grote verhuurketens zijn erbij aangesloten. Je kut er dus niet terecht voor een geschil met een kleine, lokale verhuurder

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet