de madammen
di 30 nov. - 10:45
“Je hond kan zich makkelijk aanpassen aan een plek. Zolang jij er bij bent. Denk maar aan die keren dat je met je hond met vakantie ging, en je hond meenam op hotel, of naar een nieuw logeeradres. Je hond vond dat allemaal goed, net omdat zijn baasje er ook bij was. Je hond vindt eender welke plek oké, zo lang je er zelf bij bent.”
“Voorwaarde voor co-ouderschap is dat beide partijen in staat zijn om goed voor de hond te zorgen. Maar stel dat je in conflict komt met je ex, en een vrederechter het moet oplossen, dan moet die rechter bijvoorbeeld eerst kijken op wiens naam de hond staat. Denk aan het blauwe boekje: dat is een Europees hondenpaspoort dat bewijst dat jij de hondeneigenaar bent. Staat de hond op jouw naam, dan kan het zijn dat de rechter jou de hond toewijst. Maar je hebt ook vrederechters die op de eerste plaats gaan kijken naar het welzijn van het dier en op basis daarvan de hond gaan toewijzen. Van een ding mag je zeker zijn: als je thuis als koppel al ruzie maakte over het dopje van de tandpasta, dan ga je ook ruzie maken over de hond. “
Ervaart een hond zo’n scheiding net zoals een kind? “We kunnen een aantal gevoelens van een hond wel vergelijken met onze gevoelens. Als je met je echtgenoot luid ruzie maakt in het bijzijn van je hond, dan zal die hond net als een kind in elkaar krimpen. Die hond denkt dan alleen: “Ik moet hier weg, ik wil hier niet zijn. Honden zullen zo’n situatie als heel ongemakkelijk beleven.”
“Zorg dat de regels op beide plaatsen dezelfde zijn”
Of je de regels op beide plaatsen gelijk moet stellen? Duidelijkheid is wel belangrijk: “Stel dat de hond bij jou wel van tafel mag eten en bij het tweede baasje niet, dan breng je daarmee een hond in de war. Je moet het goede voorbeeld geven als scheidende ouder. Het welzijn van het kind moet je doortrekken naar het welzijn van de hond. Ook al ga je uit elkaar en doe je aan co-ouderschap, het is extreem belangrijk dat je de regels zoals voordien aanhoudt en aan hetzelfde zeel trekt. Dus als je hond vroeger niet van tafel mocht eten, zie ik geen enkele reden om die regel plots te veranderen.”
Ook goede afspraken zijn belangrijk. Een huisdier kost geld. Om de dierenartsen te betalen, maar ook verzorgingsproducten en voeding kosten geld. En stel nu dat de ene partner klein woont en het tof vindt dat de ex-partner voor ‘onze’ hond wil zorgen: dan is het mooi dat je wil bijdragen aan de kosten.”
Bij katten is het dan weer een ander verhaal. “Omdat zij doorgaans meer gehecht zijn aan hun omgeving dan aan hun bazen. Katten hebben nog meer de zekerheid van die omgeving nodig om hun liefde aan hun baas zonder angst te kunnen tonen.”