Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Stappenteller voor honden: "Zelfs snuffelend verbrandt je hond calorieën"

di 7 sep. - 16:07

Wist je dat 60 percent van de honden te dik is? Voor dat probleem is er nu een oplossing: de stappenteller. Met een tracker op de halsband wordt de activiteit van je hond gemeten. En dat helpt", vertelt onderzoeker Joke Monteny van de Hogeschool Vives in 'Spits'.
© Foto: Unsplash

Stappenteller meet alles

De stappenteller is eigenlijk een bewegingsmeter die aan de halsband hangt en een idee van de Hogeschool Vives, de dierenkliniek van de Ugent en Wellopet. Hij telt niet alleen de stappen van je hond maar veel meer: hij laat zien of je hond een beetje, normaal of veel bewogen heeft.

“Er zit een soort tracker in de halsband die de beweging bijhoudt”, legt Joke Monteny uit. “Alles wordt per minuut geregistreerd: van lopen, liggen, springen tot zwemmen. Zelfs snuffelen wordt geregistreerd want ook dat is intensief voor je hond. Hij verbrandt er zelfs calorieën mee.”

Met een app op de smartphone kan het baasje de activiteit van zijn hond opvolgen. Zo kan je dan nagaan hoeveel je hond bewogen heeft en het effect op zijn gewicht nagaan. Want dat laatste is dus een probleem bij 60 percent van onze honden.

Stop met extraatjes zoals kaas en worst

Hoe komt het dat veel honden te dik zijn? “Het is een combinatie van te weinig beweging én te veel extraatjes. Mensen geven hun honden vaak iets van het eten aan tafel of extra kaas of worst. Maar die dingen maken je hond ook veel zwaarder. Soms kan het ook om aanleg gaan.”

Toekomstplannen met de tracker

“Op termijn is het de bedoeling om een hond een bepaalde hoeveelheid beweging voor te schrijven om het dieet helemaal op maat te maken, maar op dit moment zitten we nog volledig in die testfase van het project”, besluit Joke Monteny.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet