
de inspecteur
Testaankoop proeft: er zit te veel rommel in veggieburgers
consument
di 24 jan. - 5:00

9 op de 20 burgers buizen
“9 van de 20 geteste burgers scoren onder de helft en zijn dus gebuisd. Dat is echt geen goed resultaat.” Die score is gebaseerd op een combinatie van o.a. smaaktest, samenstelling en mate van bewerking. “Bovendien scoort de beste van de klas met 62 op 100 ook zeer laag.”
Als je dan zou kiezen voor een veggieburger op het menu, welke is dan het gezondst? "De veggieburgers van de huismerken LIDL en Albert Heijn staan in onze top 3. En opvallend: een aantal duurdere merken staan helemaal onderdaan. Duurder is dus niet per se beter.”
Veggieburgers zijn ultrabewerkt
De meeste veggieburgers zijn zo bewerkt dat je het originele ingrediënt bijna niet meer herkent. Ze worden niet alleen op voorhand ingevroren, versneden, gebakken of gekookt, maar er worden ook nog eens allerlei stoffen aan toegevoegd, van smaakmakers en zouten tot vetten.
“Om veggieburgers zo lekker mogelijk te maken, zijn de meesten ultrabewerkt. Maar nét dat maakt ze ook ongezonder. Een aantal van die additieven wordt gelinkt aan een hoger risico op kanker, hart- en vaataandoeningen en obesitas. Er zit dus te veel rommel in veggieburgers."
Testaankoop benadrukt dat het niet tegen de bewerking is van producten, maar dat het wel op een goede manier moet gebeuren en liefst zo weinig mogelijk. “Met dit onderzoek willen we niet zeggen dat we tegen plantaardige voeding zijn, maar wel aangeven dat we daarmee andere gezonde voedingsprincipes, zoals niet te veel zout en suiker, niet overboord moeten gooien.”
Gezondere alternatieven voor veggieburgers
De basisproducten van burgers variëren van soja tot ook linzen en kikkererwten. Waarom eten we dan niet vaker die producten in hun pure vorm?
Fien Louwagie van ProVeg (het vroegere EVA vzw): “Het kan geen kwaad om eens een veggieburger te eten, maar best niet iedere dag. Ze zijn laagdrempeliger dan bijvoorbeeld tempeh of tofu. Maar ondertussen zijn vleesvervangers booming business en zijn er heel veel gebruiksvriendelijke alternatieven voor een veggieburger."

Peulvruchten
"Peulvruchten worden alsmaar populairder. Kikkererwten en linzen worden nu ook al in België gekweekt. Ze zijn goed en goedkoop. Er zijn iets meer stappen nodig om ze klaar te maken dan een burger, maar ook die recepten zijn al wat meer ingeburgerd.”
Tofu, tempeh en seitan
Dan heb je nog de classics of vleesvervangers van de eerste generatie: tofu, tempeh en seitan. "Die old school producten zijn gezond en eiwitrijk, maar om die goed te bereiden, heb je wat kennis nodig. Want heb je al gehoord van het tofutrauma?", lacht Fien Louwagie. "Tofu smaakt naar niets. Als je dat niet goed klaarmaakt, heeft het geen smaak. Het voordeel is wel dat je daardoor kan kiezen welke smaak je het geeft door goed te marineren en te bakken."."
Vleesnabootsers
Dan heb je ook nog de producten die vlees en vis nabootsen. "Die zijn makkelijker klaar te maken en ook de bewerkingsgraad daarvan valt goed mee. Ik denk aan die veggie kipstukjes, bijvoorbeeld."
"Je kan je afvragen: waarom moet dat op vlees lijken? Omdat het drempelverlagend is en omdat sommige mensen ervoor kiezen om geen vlees te eten voor het milieu en niet omdat ze het niet lekker vinden."