Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Testaankoop proeft: er zit te veel rommel in veggieburgers

consument

di 24 jan. - 5:00

Eet jij wel al eens een veggieburger? Je kiest dan wellicht voor een plantaardig alternatief voor vlees omdat het beter is voor milieu én gezondheid. Maar dat laatste klopt dus niet helemaal, zegt een smaaktest van Testaankoop. “Het is lang geleden dat ik zo veel gebuisden zag op een van onze voedseltesten”, zegt Laura Clays bij de Inspecteur. “Veel veggieburgers zijn ultrabewerkt en daarom niet gezond.”
veggieburger
© pexels

9 op de 20 burgers buizen

9 van de 20 geteste burgers scoren onder de helft en zijn dus gebuisd. Dat is echt geen goed resultaat.” Die score is gebaseerd op een combinatie van o.a. smaaktest, samenstelling en mate van bewerking. “Bovendien scoort de beste van de klas met 62 op 100 ook zeer laag.”

Als je dan zou kiezen voor een veggieburger op het menu, welke is dan het gezondst? "De veggieburgers van de huismerken LIDL en Albert Heijn staan in onze top 3. En opvallend: een aantal duurdere merken staan helemaal onderdaan. Duurder is dus niet per se beter.”

Veggieburgers zijn ultrabewerkt

De meeste veggieburgers zijn zo bewerkt dat je het originele ingrediënt bijna niet meer herkent. Ze worden niet alleen op voorhand ingevroren, versneden, gebakken of gekookt, maar er worden ook nog eens allerlei stoffen aan toegevoegd, van smaakmakers en zouten tot vetten.

“Om veggieburgers zo lekker mogelijk te maken, zijn de meesten ultrabewerkt. Maar nét dat maakt ze ook ongezonder. Een aantal van die additieven wordt gelinkt aan een hoger risico op kanker, hart- en vaataandoeningen en obesitas. Er zit dus te veel rommel in veggieburgers."

Testaankoop benadrukt dat het niet tegen de bewerking is van producten, maar dat het wel op een goede manier moet gebeuren en liefst zo weinig mogelijk. “Met dit onderzoek willen we niet zeggen dat we tegen plantaardige voeding zijn, maar wel aangeven dat we daarmee andere gezonde voedingsprincipes, zoals niet te veel zout en suiker, niet overboord moeten gooien.”

Gezondere alternatieven voor veggieburgers

De basisproducten van burgers variëren van soja tot ook linzen en kikkererwten. Waarom eten we dan niet vaker die producten in hun pure vorm?

Fien Louwagie van ProVeg (het vroegere EVA vzw): “Het kan geen kwaad om eens een veggieburger te eten, maar best niet iedere dag. Ze zijn laagdrempeliger dan bijvoorbeeld tempeh of tofu. Maar ondertussen zijn vleesvervangers booming business en zijn er heel veel gebruiksvriendelijke alternatieven voor een veggieburger."

kikkererwten
© pexels

Peulvruchten

"Peulvruchten worden alsmaar populairder. Kikkererwten en linzen worden nu ook al in België gekweekt. Ze zijn goed en goedkoop. Er zijn iets meer stappen nodig om ze klaar te maken dan een burger, maar ook die recepten zijn al wat meer ingeburgerd.”

Tofu, tempeh en seitan

Dan heb je nog de classics of vleesvervangers van de eerste generatie: tofu, tempeh en seitan. "Die old school producten zijn gezond en eiwitrijk, maar om die goed te bereiden, heb je wat kennis nodig. Want heb je al gehoord van het tofutrauma?", lacht Fien Louwagie. "Tofu smaakt naar niets. Als je dat niet goed klaarmaakt, heeft het geen smaak. Het voordeel is wel dat je daardoor kan kiezen welke smaak je het geeft door goed te marineren en te bakken."."

Vleesnabootsers

Dan heb je ook nog de producten die vlees en vis nabootsen. "Die zijn makkelijker klaar te maken en ook de bewerkingsgraad daarvan valt goed mee. Ik denk aan die veggie kipstukjes, bijvoorbeeld."

"Je kan je afvragen: waarom moet dat op vlees lijken? Omdat het drempelverlagend is en omdat sommige mensen ervoor kiezen om geen vlees te eten voor het milieu en niet omdat ze het niet lekker vinden."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet