Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Tips om je kerstboom langer te laten leven: "Geef je boom zeker 1 liter water per dag"

do 18 nov. - 17:45

Wil je nu al je kerstboom zetten, maar 'm toch mooi houden tot Driekoningen? Koen Es van de Plantentuin in Meise en Dries De Pauw (Tuincentrum De Pauw) geven tips!
© Canva

Welke soort?

“Nordmannen staan erom gekend om hun naalden het langst te houden. Zeker de kerstbomen die in een pot gekweekt worden, blijven er heel lang mooi uitzien", vertelt Dries. Dat zijn natuurlijk wel de duurste bomen.

Kluit of afgezaagd?

Als je kerstboom nog een kluit heeft, heeft hij zijn kleine wortels nog. “Hierdoor kan hij gemakkelijker water opnemen en blijft je boom langer in leven", legt Koen uit. "Check wel of je kluit een goede vorm/grootte heeft en je niet bedrogen bent door de kerstboomverkoper.” Als de kluit tóch te klein is uitgestoken en je maar weinig kleine bijworteltjes hebt, gaat je boom het zeker niet overleven als je ‘m terug in de volle grond plant. Je kan ook kerstbomen kopen die in een pot, onder de grond, gegroeid zijn.

Een afgezaagde kerstboom moet je, voor je ‘m binnen zet, een klein stukje (1 cm) afzagen. “Zo’n bomen zijn al weken geleden afgezaagd en het uiteinde is opgedroogd. Vergelijk het met snijbloemen waar je ook een klein stukje afknipt zodat ze water beter opnemen.” Speciale staanders voor afgezaagde kerstbomen zijn erop voorzien dat je er wat water in kan gieten. Zeker doen!

Afgezaagde kerstbomen die op een houten kruis getimmerd worden, gaan het snelst hun naalden verliezen. Water geven is onmogelijk, en daardoor legt ie sneller het loodje. “Een heel droge kerstboom is trouwens een gigantisch brandgevaar!”, vertelt Koen.

Groot of klein?

“Als je nu al een boom wilt zetten, zet je best een kleiner exemplaar. Van een grote boom gaan er altijd meer wortels sneuvelen", dixit Dries.

Water

“De lucht in je woonkamer is heel droog", vertelt Koen. "Je boom verdampt ongeveer 1 tot anderhalve liter vocht per dag, dus zoveel zou je ‘m ook moeten bijgieten.” Geef ‘m ook niet té veel water. Dat gaat je kerstboom niet verdampt krijgen en zo verliest ie zijn naalden.

Locatie

Laat je boom acclimatiseren. Koen: “Zet ‘m bijvoorbeeld een paar dagen in de garage voor je ‘m in de living zet.” Houd ‘m ook zo ver mogelijk van warmtebronnen. Een tochtige plek is ook geen goed idee. Daar gaat je kerstboom sneller vocht verliezen en dus ook sneller uitdrogen."

Echt of nep?

Of Koen als plantenliefhebber zelf een echte boom zet? Absoluut. “Het is een product van onze horticultuur. Eigenlijk zijn kerstbomen net zoals snijbloemen. Bosbouwers kweken kerstbomen en verdienen daar hun geld mee. Er sneuvelen geen ‘wilde’ bomen.” We mogen ook niet vergeten dat het vervaardigen van plastic kerstbomen voor een gigantische ecologische voetafdruk zorgt. Voel je dus zeker niet schuldig al je kerstboom het niet overleefd.

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet