Tram niet aan station: "Typisch Belgisch compromis"
di 1 okt. - 1:51
Mobiliteitsdeskundige Kris Peeters is snel met zijn conclusie. "Les 1 als het over openbaar vervoer gaat is dat je verschillende vervoerssystemen laat samenkomen aan knooppunten. Het is logisch dat je van de trein overstapt naar de bus of de tram aan het station. Die verknoping is essentieel. Een station is de plaats bij uitstek waar reizigers samenkomen. Als je hen 400 meter laat wandelen terwijl dat niet noodzakelijk is dan ontneem je hen comfort en het risico bestaat dat ze het openbaar vervoer links laten liggen en toch kiezen voor de auto."
Spartacus onthoofd?
De spartacustram tussen Hasselt en Maastricht was oorspronkelijk bedoeld van station tot station. Door het nieuwe compromis wordt nu duidelijk dat de tram geen enkel station zal aandoen, want ook in Maastricht rijdt de tram niet naar het station. "Als je zo'n miljardeninvestering doet, en je eindigt dan met een minder efficiënte tramlijn, dan is dat heel erg jammer. Slecht openbaar vervoer kost vaak meer dan goed openbaar vervoer."
Maar dat wil niet zeggen dat de tramlijn gaat mislukken denkt Kris Peeters. Er zijn ook goede punten: "Door de volledige Kleine Ring rond te rijden krijg je misschien ook extra reizigers met een ander profiel, bijvoorbeeld voor meer kortere afstanden. Het kan de binnenstad ten goede komen. Maar het is wel een typisch Belgisch compromis."
Bampslaan
Het verleggen van de tramlijn naar de Kleine Ring heeft ook een positief effect op de Bampslaan merkt Peeters nog op. "Als er meer voetgangers door de Bampslaan wandelen, dan kan die zieltogende straat daar misschien van profiteren. Het komt de lokale handel en horeca ten goede en kan misschien een mooiere verbinding worden met de binnenstad."