Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Van 'minen' tot 'blockchain': inleiding in de geheime taal van de Bitcoin

do 19 sep. - 5:00

Bitcoins zijn "digitale munten". En verder komen we vaak niet. Daarom hier een inwijding in de geheime taal van de Bitcoin.

Digitale munt

Bitcoin is een digitale munt. En dat vormt meteen het probleem dat men wilde oplossen met het creëren van Bitcoin. Als je bijvoorbeeld een appel geeft aan iemand, dan gaat die appel van jouw hand naar hun hand. Maar als je dat digitaal wilt doen, en je stuurt iemand bijvoorbeeld een prentje van een appel, dan is er niets wat jou belet om zelf ook nog een digitale versie van het prentje van die appel bij te houden. Een beetje alsof je 5 euro hebt, die aan iemand geeft en zelf òòk nog 5 euro hebt. Maar zo werkt het niet met geld natuurlijk.

Bitcoin is dus ontstaan als een manier om dat probleem op te lossen zonder inmenging van een toezichthoudend orgaan of een bank. En de oplossing die Bitcoin gebruikt voor het "digitale geld systeem" is een groot, virtueel boek dat alle gebruikers samen bijhouden, en waarin wordt genoteerd "Jeroen geeft 5 euro aan Sven.", "Sven geeft 10 euro aan Els."...

Blockchain

Dat is de naam van het grote boek dat alle gebruikers van Bitcoin samen bijhouden. Daarin worden alle transacties met Bitcoin opgeschreven. Dus: "Els geeft 2 bitcoin aan Sofie" enz. Dat wordt allemaal geschreven op aparte "bladen" die om het half uur worden nagekeken of alles klopt en dan worden toegevoegd aan het grote boek, de blockchain. 

Minen

Wie als eerste de volgende pagina voor het grote blockchain-boek gecontroleerd heeft op fouten, krijgt daar een kleine beloning voor in de vorm van enkele bitcoins. Dat is ook de manier waarop nieuwe bitcoins op de markt komen. Ze worden "gemijnd", een beetje als kleine goudklompjes uit de rotsen houwen.

Wallet

Dat is je digitale portemonnee. Je bitcoin bankrekeningnummer eigenlijk. Bitcoins worden van portemonnee naar portemonnee gestuurd. Ze worden niet tussendoor ergens opgeslagen of zo. Je wallet is een lijst van letters en cijfers die jouw unieke virtuele portefeuille betekenen. De reden dat Bitcoin anoniem is, is omdat iedereen kan zien tussen welke wallets bitcoin verstuurd worden maar je hoeft niet je echte naam aan je wallet te koppelen. Je mag online ook gewoon "wallet nummer 97" zijn bijvoorbeeld. 

Satoshi Nakamoto

Dat is de mysterieuze bedenker van Bitcoin. Het is een pseudoniem voor een persoon of groep van personen die het hele wiskundige systeem achter Bitcoin bedacht heeft/hebben. Niemand weet wie Satoshi Nakamoto is en sinds 2004 is er ook online geen enkel teken van leven meer van hem. Er zijn al veel mensen geweest die beweerden dat zij Satoshi Nakamoto zijn, maar niemand heeft het tot nu toe kunnen bewijzen. Het enige wat we weten van hem, is dat hij een aantal bitcoins bezit die nog nooit bewogen hebben. Hij zit dus ergens op een fortuin, maar niemand weet waar hij is en of hij (zij?) nog leeft.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet