Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Veilig surfen op het internet: dit zijn de 10 geboden

ma 19 okt. - 3:00

Hoe "veilig" springt u om met het internet? Heel wat mensen, ook jonge, gebruiken het internet op een 'onveilige' manier. In tijden van hackers of malafide websites is het juist belangrijker geworden. Daarom vind je hieronder 10 tips helpen om meer veilig te surfen op het internet.

1. Code

Gebruik altijd een code om je smartphone te vergrendelen. Als je je telefoon verliest of hij wordt gestolen, dan kunnen anderen niet zomaar bellen op jouw kosten of meegenieten van je vakantiefoto's. Let ook op welke code je kiest. 1234 of 4444 zijn geen goed idee.

2. Eigen toestel

Vertrouw niet zomaar een openbare computer. Gebruik bij voorkeur een eigen toestel zoals jouw smartphone of tablet. Toetsaanslagen zijn immers heel makkelijk te registreren.

3. Voorzichtig met openbare computers

Log je toch in op een openbare computer, surf dan niet naar sites met persoonlijke informatie zoals e-mailaccount, bankgegevens, enzovoort. Wis ook altijd je browsergeschiedenis, na elke sessie.

4. Gebruik 3G of 4G

Wees voorzichtig met het gebruik van gratis wifi. De kans bestaat dat iemand meeleest. Doe bijvoorbeeld geen bankverrichtingen op een gratis wifi-netwerk. Gebruik bij voorkeur 3G of 4G.

5. Privacy-instellingen

Kijk je privacy-instellingen op sociale media na en stel ze zo streng mogelijk in. Vermijd zo dat wildvreemden toegang hebben tot privé-informatie en foto's.

6. Bezint eer ge deelt

Deel niet op sociale media wat je niet met een volle zaal zou delen. Een foto of een uitspraak kunnen altijd een tweede leven gaan leiden, zonder dat je het weet en zonder dat je er controle over hebt.

7. Google jezelf

Het komt misschien wat raar over, maar Google af en toe je eigen naam. Zo weet je wat er over jou circuleert op het internet.

8. Kies een ingewikkeld wachtwoord

Gebruik ingewikkelde wachtwoorden. Gebruik cijfers, kleine letters, hoofdletters en tekens. Maak geen paswoord op basis van makkelijk te achterhalen informatie, zoals namen van kinderen, huisdieren, geboortedata, roepnamen en dergelijke. Ook hier geldt: wees origineel.

9. Varieer je wachtwoorden

Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor al je accounts. Kan je ze niet allemaal onthouden, doe dan beroep op een paswoordmanager. Er zijn verschillende goede gratis managers te vinden.

10. Bankgegevens? Niet doorgeven!

Geef nooit jouw bankkaartgegevens door via mail of aan de telefoon. Jouw bank zal deze informatie nooit op deze manier aanvragen. Twijfels? Bel altijd jouw kantoor op.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet