100% puur sap volgens de producenten, dus geen gedoe met concentraat. Maar het is pas als je de merken na elkaar drinkt dat je de verschillen proeft.
Top 5
Innocent –3,28 euro/liter
Pure Fruit (Aldi) – 1,49 euro/liter
Tropicana –2,53 euro/liter
Boni (Colruyt) –2,11 euro/liter
Materne –2,89 euro/liter
Innocent troeft de concurrentie af en haalt ruim anderhalf keer zoveel punten als eerste achtervolger Aldi.
Puur
Volgens Annick Verween klopt het wat de producenten zeggen. Vers appelsiensap bevat effectief maar één ingrediënt: appelsienen.
Er zitten dus geen E-nummers of bewaarmiddelen in.
Tropicana en Boni zijn de enige twee die vermelden dat ze het sap pasteuriseren of flash-pasteuriseren (heel snel opwarmen) voor een langere houdbaarheid.
Toch zijn er smaakverschillen. En aangezien er maar één ingrediënt is, kun je dus besluiten dat de ene appelsien de andere niet is.
Jammer dat de producenten de herkomst van hun sinaasappels niet op de verpakking zetten. Dat kon een verklaring geven waarom het ene merk meer suiker bevat dan het andere.
Belangrijke factoren zijn op dat vlak de herkomst, de groeiomstandigheden en het moment van plukken (hoe vroeger, hoe minder zoet).
Suiker
Opvallend: deze keer wint het merk met de minste suiker.
Innocent bevat 16 gram suiker per 200 ml. Dat is bijna 3 klontjes per glas, maar toch het minst van allemaal.
Blijkbaar vinden de 100 proevers té zoet sap niet lekker: Materne heeft de meeste suiker - een volledig klontje méér per glas - en die eindigt laatste.
Het gaat om natuurlijke suikers, maar de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) rekent ze bij de ‘vrije suikers’.
1 Glas per dag
De WHO raadt aan om per dag maximaal 10% vrije suikers te eten, wat overeenkomt met 1 glas fruitsap.
Dat komt trouwens niet alleen omwille van die suiker, maar ook omdat het zuur je tanden aantast.
Vers fruitsap is ook geen vervanger voor vers fruit. Bij Materne staat er wel op de verpakking dat 1 glas 3 geperste appelsienen bevat en gelijk staat met 1 portie fruit.
Echter: in fruit zitten veel vezels en die gaan bijna volledig verloren bij het persen.
Er zit wel wat pulp in de meeste sappen, maar dat beetje kun je echt niet vergelijken met de vezels in een volledig stuk fruit.
Net die vezels zorgen na het eten voor een verzadigd gevoel. Bij sap (of een smoothie) vallen die weg en ga je er meer van drinken. Dus krijg je in verhouding veel meer suiker binnen.
Dat geldt trouwens net zo goed voor sap dat je zelf thuis perst.
Vers sinaasappelsap is wel gezonder dan ‘gewoon’ fruitsap uit concentraat. Daar zitten vooral suikers in en weinig echte voedingsstoffen.