Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Vier broers en één zus: Landbouwbedrijf Van Haesendonck in Zemst wil de Korte Keten Kop worden

ma 17 aug. - 16:47

De provincie Vlaams-Brabant gaat dit jaar opnieuw op zoek naar een nieuw uithangbord van de Korte Keten. Een manier van verkopen waarbij de rechtstreekse band tussen de producent en de klant centraal staat. Eén van de vijf kanshebbers is landbouwbedrijf 'Van Haesendonck' in Weerde, deelgemeente van Zemst. Vier broers en één zus zetten er de landbouwtraditie in hun familiebedrijf verder en willen terug naar de basis: van producent naar consument.

Broers Wim, Koen, Benny en Johan werken samen met hun zus Lieve op de boerderij. Het begon allemaal in 1921 toen hun grootouders melkvee hadden en melk transporteerden met de trein naar Brussel. Ondertussen hebben de kleinkinderen de hoeve overgenomen. “Je moet in het leven doen wat je graag doet en bij ons was dat nu eenmaal boeren”, zegt Koen.

Van het land tot bij de klant

Ondertussen baat familie Van Haesendonck ook een hoevewinkel uit. Ze verkopen er hun eigen aardappelen, ajuinen, grondwitloof, rabarber, en alle seizoensgroenten en –fruit. “Van het land tot bij de klant”: de slogan van het landbouwbedrijf spreekt voor zich. “We willen liefst wel rechtstreeks aan de klant verkopen zonder tussenpersoon”, aldus Wim. Van Haesendonck verkoopt ook aan de horeca. Een voorbeeld hiervan is de Gasthofhoeve in Hofstade, die voornamelijk de aardappelen van Van Haesendonck gebruikt.

koeien in stal

koeien in stal

Van Haesendonck verkoopt ook hun eigen hoevevlees. De runderen op de hoeve behoren allemaal tot het Belgisch Wit Blauw ras. Ze worden geboren op de hoeve en blijven er tot ze ongeveer 6 jaar oud zijn. “Als we aan de klanten onze eigen runderen kunnen presenteren, die een goed leven gehad hebben, dat is fierheid op ons werk”, vindt Wim.

Meer respect dankzij coronacrisis

Hoewel de buurtbewoners van Zemst eerder al de weg naar hun hoeve vonden, merkt familie Van Haesendonck dat er dankzij de coronacrisis nog meer lokaal gekocht wordt. En dat is niet het enige voordeel voor de landbouw volgens Benny. “Nu met de coronacrisis zien we toch dat er weer meer respect voor de boeren komt”.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet