Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: "Ja, er zijn gastgezinnen die opvang Oekraïense vluchtelingen stoppen"

di 14 jun. - 15:23

De noodopvang van Oekraïense vluchtelingen is al lang niet zo tijdelijk meer als eerst gedacht. Burgers die zich als gastgezin ontfermen over vluchtelingen vragen zich af hoe lang dat tijdelijk nog kan duren. Het wordt lastiger en bovendien staat de vakantie voor de deur. Directeur Tine Claus van Vluchtelingwerk Vlaanderen bevestigt die problematiek bij Radio 2 Spits: “Ja, er zijn gastgezinnen die ervoor kiezen de opvang stop te zetten.”

Niet stilgestaan bij impact

Waar gaat het dan fout? De #Plekvrij is opgestart in een sfeer van solidariteit. “Mooi maar men heeft niet bij de impact ervan stilgestaan”, begint Tine Claus. “Iemand opvangen met een zware bagage, zeker met oorlogstrauma’s, heeft een enorm grote invloed op het gezinsleven. De mensen zijn er onvoorbereid aan begonnen, zonder omkadering en opleiding.”

De impact om met anderen dan de leden van je gezin samen te leven, mag je niet onderschatten. “Je kan het vergelijken met een pleegkind in huis nemen of voor langere tijd op reis gaan met vrienden. Daar komen ook regelmatig conflicten van. Bij de gastgezinnen komen er dan nog eens de enorme taal- en cultuurverschillen bij.”

Gastgezinnen werden niet voorbereid op opvang

— Tine Claus van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingen willen ook andere opvang

De vraag naar andere opvang komt trouwens niet alleen van gastgezinnen. “Ook vluchtelingen geven via onze hulplijn aan dat ze het niet meer zien zitten. Wij zijn op dit moment met de overheid in gesprek over dringende begeleiding naar andere opvangmogelijkheden. We merken dat de doorstroming van de ene naar de andere plek in de ene gemeente vlotter gaat dan de andere.”

Via hun hulplijn in het Oekraïens heeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen ook een goed beeld van wat de Oekraïense vluchtelingen bezighoudt. De meesten denken hoopvol dat dit tijdelijk is. Werk zoeken en kinderen naar school sturen worden uitgesteld. Veel kinderen krijgen trouwens nog online les vanuit Oekraïne. “Hun zorgen gaan over van alles, van het grote verschil van de prijzen in de supermarkt tot die cruciale opvang.”

Ook vluchtelingen geven aan dat ze opvang in gezin niet meer zien zitten

— Tine Claus

300 nieuwe vluchtelingen per dag

Ondertussen arriveren er nog elke dag 300 mensen uit Oekraïne aan de Heizel. “Dat gaat nog om massaal veel mensen. Mensen die opvang én psychologische bijstand nodig hebben. Want de mensen die nu pas aankomen, zijn meer getekend door zware oorlogstrauma’s.”

Nog even volhouden? 

Wat zeg je aan de gastgezinnen die het niet meer zien zitten: Hou nog even vol? “Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken. Voor alle duidelijkheid: er zijn nog minstens evenveel gastgezinnen waar het wél goed loopt. Maar het is onze taak om zeker te helpen waar dat niet zo is.”

Odisee hogeschool lanceerde een bevraging naar het welbevinden van de gastgezinnen in Vlaanderen. Op die manier willen zij een duidelijk beeld krijgen van hoe groot de animo nog is om vluchtelingen op te vangen en hoe zij kijken naar de toekomst, onder andere naar de zomervakantie die voor de deur staat.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet