Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Voortaan herken je een betrouwbare slotenmaker aan zijn identificatiekaart!

ma 10 jan. - 8:05

Malafide slotenmakers zijn al jaren een probleem: ze vragen absurd hoge bedragen, leveren slecht werk en bedreigen je soms om het geld cash te betalen. Daarvoor is er nu een oplossing! Sinds 1 januari 2022 moeten betrouwbare slotenmakers een identificatiekaart kunnen voorleggen aan hun klanten. Dat vertelt staatssecretaris voor consumentenzaken Eva De Bleeker bij De Inspecteur.

Let op! Malafide slotenmakers staan vaak bovenaan op Google 

Als je dringend een slotenmaker nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je buitengesloten bent, bel je vaak de eerste slotenmaker die je vindt op het internet. Maar jammer genoeg zijn het vaak de malafide slotenmakers die je bovenaan vindt, omdat ze adverteren op Google. Ze vragen woekerprijzen, leveren slecht werk en eisen cash geld. De inspecteur kaart het probleem al jaren aan. Ondertussen heeft Google die advertenties geblokkeerd. En er is nóg een middel in de strijd tegen het misbruik: de identificatiekaart.
 

Identificatiekaart voor betrouwbare slotenmakers 

 “We hebben samengezeten met de slotenmakers, de opleidingscentra, de economische inspectie en Google", vertelt staatssecretaris voor consumentenzaken Eva De Bleeker: “Het resultaat is een identificatiekaart die het mogelijk maakt om slotenmakers die te goeder trouw zijn te onderscheiden van malafide slotenmakers.” 

Slotenmakers zullen die identificatiekaart niet zomaar krijgen. "Ze moeten aan twee zaken voldoen: een gedragscode ondertekenen en over de technische competentie beschikken", zegt Eva De Bleeker: “Door de gedragscode te ondertekenen geven ze aan dat ze eerlijke handelspraktijken volgen. Ze moeten vooraf informatie geven over de basisprijs en de supplementen, een transparante factuur opstellen en transparant communiceren over de prijs en hun contactgegevens. Daarnaast is ook ervaring, opleiding en technische competentie nodig voor de identificatiekaart.”    

Dankzij de identificatiekaart weet je zeker dat je te maken hebt met een competente en eerlijke slotenmaker, zegt de staatssecretaris: “Er komen niet alleen controles op die kaarten, maar je vindt alle slotenmakers met zo’n identificatiekaart ook terug op een lijst van de overheidsdienst economie.“

Dankzij de identificatiekaart weet je zeker dat je te maken hebt met competente en eerlijke slotenmakers.

— Eva De Bleeker, staatssecretaris consumentenzaken

Advertenties op Google alleen mogelijk voor goede slotenmakers 

Google heeft de advertenties voor malafide slotenmakers in het voorjaar van 2021 verwijderd, maar dat had ook een impact op de goede slotenmakers. Zij zijn boos omdat ze niet langer reclame kunnen maken en daardoor klanten verliezen. "Ook voor dat probleem komt er een oplossing", verzekert Eva De Bleeker. “Want slotenmakers die te goeder trouw zijn, moeten kunnen adverteren. Google zal bekijken hoe ze de verschillende slotenmakers van elkaar kunnen onderscheiden.” 

Toch een malafide slotenmaker aan de deur: meld het!

Krijg je toch een malafide slotenmaker aan de deur? Dan doe je er nog altijd goed aan om dat te melden, zegt De Bleeker. “Als het fout loopt of je denkt 'dit is niet ok', bel dan de politie en meld het op het meldpunt van de economische inspectie." 

Ook oplossing voor malafide loodgieters en elektriciens? 

Er bestaan helaas ook oneerlijke loodgieters en elektriciens. Ook voor die beroepsgroepen wil Eva De Bleeker op termijn hetzelfde systeem toepassen: “Ik heb weet van dergelijke praktijken in andere sectoren en ik hoop ook daarvoor zo snel mogelijk oplossingen te vinden.“ 
 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet