Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Waar mag je een tiny house zetten? “Je hebt een vergunning nodig”

di 28 sep. - 10:33

Een woning kopen of huren is duur. Geen wonder dat veel mensen dromen van een tiny house, een betaalbaar klein huis op wielen. Maar waar mag je zo'n tiny house dan zetten? Dat is niet evident, want de regels kunnen in elke gemeente anders zijn en er is voorlopig geen duidelijk Vlaams wettelijk kader. “Een tiny house geeft je niet het recht om het zomaar ergens te zetten waar je ook geen andere woning mag zetten”, waarschuwt Nathalie Debast van de VVSG: “Je hebt een vergunning nodig”
tiny house
© Radio 2

Suzanne uit Hoeselt heeft zelf een tiny house op wielen ontworpen dat ze nu laat bouwen door een bouwfirma.  Ze is naarstig op zoek naar een plekje om haar huisje te zetten op een legale manier. Geen makkelijke opdracht, want de Vlaamse wetgeving daarrond is volgens haar niet duidelijk. "De regels kunnen in elke gemeente anders zijn," zucht ze. "In Wallonië is er ondertussen wel een regelgeving voor de habitats légers of microwoningen. Wat in Wallonië kan, moet in Vlaanderen toch ook kunnen", vindt Suzanne. Ze blijft dus hopen op een oplossing.    

Gemeenten zijn bevoegd, maar geen wettelijk kader in Vlaanderen  

"Gemeenten zijn bevoegd om vergunningsvragen te beoordelen, maar er is een gebrek aan een Vlaams regelgevend kader," zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG): “Tiny houses vallen onder het begrip ‘kleinschalig wonen’. Daar bestaat nu geen decretale definitie van. Maar ze zijn wel vergunningsplichtig, je mag ze dus nergens ‘zomaar’ neerzetten.” 

Een stormloop aan aanvragen voor zo een vergunning is er volgens Nathalie nog niet, maar er komen wel heel wat mensen om inlichtingen vragen. "Voor veel gemeenten is het niet duidelijk hoe ze daarmee moeten omgaan, maar toch zijn er sommigen die al anticiperen. De stad Leuven heeft bijvoorbeeld ondertussen een eigen reglement voor tiny houses klaar."

"De steden en gemeenten zijn vragende partij voor duidelijke Vlaamse regels", zegt Nathalie: “Het zou toch wel goed zijn als er een Vlaams afwegingskader komt waarbij lokale besturen nog altijd de kans en de ruimte hebben om zelf invulling te geven. Zodat Vlaanderen toch minstens een aantal principes meegeeft waarop ze zich kunnen baseren.” 

 

De steden en gemeenten zijn vragende partij voor een duidelijk Vlaams kader

— Nathalie Debast van de VVSG

Welke regels zijn er nu al? Wat kan en waar kan het?  

Ook een tiny house is een woning en moet voldoen aan de normen van de woningkwaliteit, volgens Nathalie Debast. “Volgens die normen moet een woning minstens 18 m2 zijn voor een alleenstaande. Die normen over woningkwaliteit zijn belangrijk, maar ze zijn een minimum, geen standaard. Wonen in een tiny house moet menswaardig kunnen, maar dat is niet altijd makkelijk te beoordelen. Bijvoorbeeld als een gezin in een tiny house woont, hebben de kinderen dan voldoende ruimte om hun huiswerk te maken?"

Debast wijst erop dat tiny houses vaak ontstaan vanuit een noodzaak: "Veel mensen vinden op de reguliere markt geen betaalbare huisvesting.”  

“Een tiny house geeft je niet het recht om het zomaar ergens te zetten waar je ook geen andere woning mag zetten”, waarschuwt ze: “Je kan een tiny house voor permanente bewoning alleen maar plaatsen in een woongebied en één tiny house per perceel.  Het kan dus niet in een natuurgebied in een bos of op een weide. "  

Je kan een tiny house voor permanente bewoning alleen maar plaatsen in een woongebied en één tiny house per perceel

— Nathalie Debast van de VVSG

Mag je een tiny house in een tuin zetten?  

Met meerdere bewoners op één perceel wonen mag in principe wel, legt Nathalie Debast uit: ”Maar hou er dan wel rekening mee dat je dan één gezin vormt. Dat kan een invloed hebben op de inkomsten en op sociale zaken."

Zo is er vanuit de Vlaamse overheid sinds kort wel een wettelijk kader rond zorgwonen: “Mensen mogen een kleine woonunit in de tuin plaatsen waar oma en opa kunnen verblijven als ze zorg nodig hebben.”   

Mag je een tiny house op je eigen bouwgrond zetten?  

Ook dat blijkt volgens Nathalie Debast niet zo evident: “Het is niet omdat het je eigen grond is, dat je er zomaar op mag zetten wat je wenst. Dat heeft ook te maken met de ruimtelijke samenhang die de gemeente wenst te bewaken in een bepaalde straat of wijk. Zelfs als je tiny house voldoet aan plannen van ruimtelijke ordening, dan nog kan de gemeente oordelen over de vraag of je tiny house wel op die specifieke plek mag staan, omwille van de ruimtelijke samenhang.“  

Mag je een tiny house in een recreatiepark zetten?   

In een recreatiepark mag je in principe niet permanent wonen, je mag je daar niet domiciliëren,” waarschuwt Nathalie: "Ook een stacaravan is niet bedoeld voor permanente bewoning, het is dan niet mogelijk om je in te schrijven in bevolkingsregister” 

Moet een tiny house op wielen staan?  

Dat maakt niet uit, volgens Nathalie: “Of je nu je tiny huis op wielen zet of niet op wielen, daarmee ontsnap je niet aan de vergunningsplicht. Je hebt sowieso een vergunning nodig.”     
 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet