Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom deze recycleerbare kinderjeans een lagere ecologische voetafdruk heeft

consument

ma 29 aug. - 4:00

Om een klassieke jeansbroek voor volwassenen te maken is er zo’n 7.000 liter water nodig. Daarnaast worden ook nog ammoniak, chloor en microplastics gebruikt om de jeans te kleuren. “Dat moet anders,” vindt het Belgisch denimlabel HNST en het Belgisch kinderkledingmerk Filou & Friends. Samen ontwierpen ze nu een kinderjeans die op een ‘propere’ manier gemaakt is.
jeans
© Canva

een kinderjeans gemaakt met minder water en minder CO2-uitstoot

De productie van jeans weegt zwaar op ons milieu. Het kledingmerk Filou & Friends wil het anders en ontwierp een kinderjeanscollectie die gemaakt is van oude denim en hernieuwbare materialen, die op zijn beurt ook volledig recycleerbaar is.

Lander Desmedt, medeoprichter HNST (lees: Honest): “We kregen al langer de vraag voor deze kindercollectie. De ontwikkeling was echter wel een uitdaging: zo gebruiken we normaal bijvoorbeeld afschroefbare knopen, maar die kunnen onveilig zijn voor kinderen.  Dus moesten we op zoek naar play proof oplossingen: dit wil zeggen dat de elastiek en metalen knopen manueel verwijderd moeten worden voor recyclage.”

De collectie van Filou & Friends en HNST is gemaakt uit de HNST-stof die 95% water bespaart en 76% minder CO2 uitstoot vergeleken met de industriestandaard. We zitten ook meteen bij de goede doelgroep, want zoals ze zeggen: ‘goed begonnen is half gewonnen’.”, zegt Lander Desmedt. 

is deze kinderjeans van Filou & Friends duurzaam?

“Dit is zeker al een goed initiatief”, zegt Sara Ceustermans van ‘Schone Kleren Campagne’, die de arbeidsomstandigheden in de kledingsector wil verbeteren. “HNST is een betrouwbaar bedrijf dat echt pioniert met duurzame jeans. Zij hebben aangetoond dat het mogelijk is om mooie jeansbroeken te maken die deels gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal. “

“Dit is een belangrijke stap in de evolutie naar een circulaire mode. HNST gaat samenwerkingen aan met andere kledingbedrijven, en nu dus ook met Filou & Friends. Ook dat bedrijf is op zoek naar manieren om de milieu-impact van hun producten te reduceren. Ze staan nog in de beginfase, maar dit project is zeker positief.”

grote uitzondering

“Dit is zeker een positief project, maar het betekent helaas niet dat de rest van de kledingsector ook mee is. Zulke circulaire collecties zoals deze van Filou & Friends zijn nog de grote uitzondering.”

“Nu wordt nog altijd minder dan 1% van het ingezamelde textiel gerecycleerd tot ander textiel. Dat percentage moet fors opgetrokken worden om de milieu-impact van kleding te verlagen."

"De kennis rond circulaire mode zit momenteel vooral geconcentreerd in Europa. We hopen in de toekomst dat ook de Aziatische kledingproducenten meegenomen worden in dit traject, want op dit moment zijn ze nog afhankelijk van de fast fashion bedrijven", vervolledigt Sara Ceustermans.

vanaf nu te koop 

De collectie is sinds 26 augustus verkrijgbaar in de Filou & Friends-winkels en in de webshop. Je betaalt trouwens evenveel voor een duurzame jeans met het label van HNST als voor een klassieke jeans. Zijn de jeans te klein geworden? Dan neemt Filou & Friends ze terug in ruil voor spaarpunten. Hebben ze het einde van hun levensduur bereikt, dan geeft Filou & Friends ze aan HNST voor een volgend leven in gerecycleerde jeans. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet