Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom heb je na het lezen van de krant soms inktvingers? En is dat gevaarlijk?

vr 23 sep. - 12:01

Vieze vingers na het lezen van een krant of tijdschrift, het gebeurt nog altijd. Maar waarom geeft de inkt zo makkelijk af? En is de inkt giftig? De Inspecteur vraagt raad aan wetenschapsjournalist Koen Wauters
kranten worden gedrukt
© canva

Wat is inkt?

De tijd dat inkt enkel van de inktvis kwam, ligt ver achter ons. Maar wat is inkt dat wel? "Inkt is vet, een soort minerale olie," legt Koen Wauters uit. "Voor de kleuren worden pigmenten aan de inkt toegevoegd. Dat zijn echt de meest uiteenlopende stoffen. Voor cyaan (de blauw, groene tint) en magenta (rode tint) werden vroeger koperverbindingen gebruikt, maar nu zijn het chemische stoffen."

Hoe wordt het gedrukt?

De meeste kranten en tijdschriften worden gedrukt aan de hand van de off-settechniek. Er worden grote aluminiumplaten gebruikt waar de inkt wordt op aangebracht. "De printplaten worden eerst deels natgemaakt. Waar de plaat nat is, blijft de vette inkt niet plakken. Die delen blijven dus wit, enkel de droge delen geven inkt af", zo verduidelijkt Koen. 

Is inkt giftig?

Inkt bestaat dus uit chemische stoffen. Betekent dat ook dat inkt gevaarlijk of zelfs giftig kan zijn? "Zoals altijd: de dosis maakt het gif. En wie eens aan zijn vingers likt om een bladzijde om te slaan, gaat daar geen last van hebben," stelt Koen gerust. Het antigifcentrum heeft vorig jaar 7 oproepen gehad over inkt en dat waren nooit ernstige gevallen. Dit jaar is er nog geen enkel geval gemeld.

 

Inkt is alleen acuut gevaarlijk als baby’s bijvoorbeeld op een fluostift gaan zuigen.

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Langdurige blootstelling aan inkt kan wel gevaarlijk zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een drukkerij werken. "Eén van de stoffen die gebruikt worden een drukkerij is een isopropanol, een alcohol dat op langere termijn mogelijk kankerverwekkend is."

Ook tatoeages zijn om die reden niet altijd onschuldig. "Isopropanol is onlangs verboden in inkt voor tatoeages. En henna-tatoeages zijn ook niet onschuldig. Die kunnen allergische reacties veroorzaken als de stof PPD (para-phenylene-diamine) in de inkt zit."

Waar komen de inktvingers vandaan?

Als je een tijdschrift doorbladert, blijven je handen meestal proper. Maar als je de krant openslaat, kan het gebeuren dat je zwarte vingers krijgt. Koen Wauters heeft er een logische verklaring voor. "Het heeft te maken met de droogtechniek. De meeste kranten worden gedroogd in de open lucht, terwijl kleurendrukwerk in de oven gaat om te drogen. De oven droogt beter waardoor die inkt minder af gaat."

Je kan je natte schoenen beter drogen met De Morgen en Het Laatste Nieuws.

— Sven Pichal, De Inspecteur

Al staat de technologie niet stil. "De kranten van De Persgroep (Het Laatste Nieuws en De Morgen) worden tegenwoordig gedrukt zonder water, met moderne machines", vertelt Koen Wauters. 

Dat heeft volgens de Inspecteur Sven Pichal een bijkomend voordeel. "Je kan je natte schoenen beter drogen met De Morgen en Het Laatste Nieuws. Die kranten worden namelijk droog gedrukt waardoor ze beter vocht absorberen." Goed om te weten! 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet