Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Wannes Magits over anticonceptie bij tieners: “Er zijn heel wat mogelijkheden, maar kijk echt welke anticonceptie past bij jouw dochter”

di 15 mrt. - 3:06

Hoe ga je als ouder een gesprek aan met je zoon of dochter over anticonceptie? En wanneer is het juiste moment? Wannes Magits van Sensoa geeft raad bij De Madammen.
© Radio 2

Een gesprek aangaan met je dochter of zoon over de bloemetjes en de bijtjes, het is niet altijd even gemakkelijk. Hoe pak je dit het beste aan? Volgens Wannes Magits van Sensoa zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Het typische ‘rond de tafel’ gesprek
  2. De meer ‘casual’ aanpak tijdens het tv kijken
  3. Tijdens het autorijden of de afwas
  4. Meerdere kleine gesprekjes in plaats van één groot

Wanneer moet je zo een gesprek hebben?

“Je kan verschillende aanknopingsmomenten hebben. Bij meisjes wanneer ze voor de eerste keer hun menstruatie krijgen, maar je kan hier best al sneller een gesprekje over hebben", zegt Wannes Magits. "Dat ze weten wat menstruatie is en niet schrikken als ze dit voor de eerste keer krijgen. Als ze hun menstruatie voor de eerste keer krijgen, kan je een gesprek hebben over anticonceptie.”

Praat met jongens over hun verantwoordelijkheid en dat er altijd een gedeelde verantwoordelijkheid is

— Wannes Magits van Sensoa

Bij jongens ligt dat een beetje anders. “Praat met hen over hun verantwoordelijkheid en dat er altijd een gedeelde verantwoordelijkheid is. Geef hen mee hoe anticonceptie werkt bij meisjes en wat dit met hun lichaam doet. Dat ze als jongen een condoom moeten bij hebben want dat is eigenlijk het enige wat zij kunnen doen. Maar die gedeelde verantwoordelijkheid is heel belangrijk. Probeer als vader hier ook met je zoon over te praten want het zijn nog vaak de mama’s die het gesprek aangaan.”

Condoom = geen veilig anticonceptiemiddel

“Iets waar veel mensen van schrikken", zegt Wannes Magits, “is dat een condoom beschermt tegen soa’s, maar minder goed tegen een ongeplande zwangerschap. Vaak omdat hier veel fouten mee gebeuren. Een condoom dat afglijdt of scheurt tijdens de seks, ze hebben geen condoom bij en doen het toch zonder. Je ziet dat veel vrouwen nog zwanger worden ondanks dat ze een condoom gebruiken. Je kan eigenlijk best een condoom combineren met een ander anticonceptiemiddel.”

Anticonceptie voor meisjes

Er bestaan heel wat anticonceptiemiddelen voor meisjes. “De pil is de meest gekende omdat je daar ook je menstruatie mee kan regelen, maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden. Een spiraal, een prikpil, een hormonenstaafje of een hormonale ring. Het is belangrijk om te gaan kijken wat bij jouw dochter past. Is ze bijvoorbeeld vergeetachtig dan is de pil misschien niet zo een slim plan.”

Wil je graag meer weten over de verschillende soorten anticonceptiemiddelen? Sensoa zet ze allemaal op een rijtje en deze vind je terug op de website van Sensoa.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet