Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Wat als je buur niet verzekerd is en zijn dak waait op jouw tuinhuis?

do 19 mei - 4:34

Ciara, Dennis, Eunice… We kregen de afgelopen jaren al een paar serieuze stormen te verwerken. Dat weten ze ook in het West-Vlaamse Houthulst. Luisteraar Nadine kreeg daar tijdens storm Eunice het dak van haar buurman op haar poolhouse. Zij is gelukkig goed verzekerd, haar buurman helaas niet. "Loop ik nu het risico dat ik niet uitbetaald word?", vraagt Nadine zich af. Barbara Van Speybroeck (Assuralia) stelt haar gerust bij De Inspecteur op Radio 2.

Een record aan schadeclaims

18 februari 2022 trekt storm Eunice over ons land, de op twee na zwaarste storm van de afgelopen 50 jaar.

De schade is enorm. De verzekeraars kunnen erover meespreken: ze kregen voor meer dan 500 miljoen euro aan schadeclaims binnen en ruim 220.000 landgenoten deden een aangifte. Luisteraar Nadine Sioen is een van hen. In het West-Vlaamse Houthulst, waar ze woont, hield storm Eunice lelijk huis.

“Toen ik die vrijdagnamiddag thuiskwam, was het kwaad al geschied”, vertelt Nadine. “Ik zag platen in de tuin liggen en dacht eerst dat de boomhut van onze zoon was weggewaaid. Pas toen ik onze zonnepanelen voorbij zag vliegen, had ik door dat er schade was aan het dak van onze poolhouse.”

De averij aan het bijgebouw bleek groter dan alleen een gat in het dak: "Kapotte zonnepanelen, een kapotte zonneboiler, een kapotte serre... En toen pas bleek dat de overgewaaide platen afkomstig waren van het schuurtje van onze buurman.”

Buurman niet verzekerd

Na het weekend had de verzekeraar van de tegenpartij een onrustwekkende boodschap.

“Hij zei dat mijn buurman niet verzekerd was voor dat schuurtje. Ik dacht meteen 'O nee, wat nu?' Maar de verzekeraar van mijn buur zei dat ik niet moest panikeren: mijn eigen verzekering zou de kosten wel dekken. Dat leek me onlogisch en te mooi om waar te zijn. Het gaat om een serieus bedrag: meer dan 15.000 euro voor het dak alleen.”

Bovendien beweert de verzekeraar van Nadine dat ze misschien niet álles zouden betalen. “De opruimwerken zouden bijvoorbeeld voor ons zijn. Al het afval moet weggehaald worden met speciale containers. Dat wordt een dure zaak.”

Volgens de verzekeraar van mijn buurman zouden de kosten wel gedekt worden door mijn verzekering. Dat is toch niet logisch?

— Luisteraar Nadine Sioen

Overmacht

Barbara Van Speybroeck van Assuralia, de koepelvereniging van verzekeraars, stelt Nadine gerust. “Wie een brandverzekering heeft, is ook verzekerd tegen storm- en regenschade. Dat zit standaard in zo'n polis, dus je kunt geen brandverzekering kopen zonder die bescherming.”

“Een brandverzekering dekt je volledige woning en alles wat in en rond je woning hangt: je garage, je oprit, zelfs de haag rond je tuin”, zegt Van Speybroeck. “Een bijgebouw of tuinhuis zit dus mee in de brandverzekering."

De tuin en alles wat erin aanwezig is, bijvoorbeeld je tuinmeubelen of een trampoline, zijn niet altijd gedekt. "Wil je die zaken ook laten verzekeren? Dan neem je het best een bijkomend pakket 'tuinpolis'. Dat is een uitbreiding van je brandverzekering, waarmee de tuin en alles wat erin staat verzekerd en vergoed worden”, zegt Van Speybroeck.

Heb je een brandverzekering, dan ben je sowieso verzekerd tegen storm- en regenschade. Dat zit standaard in de polis.

— Barbara Van Speybroeck, Assuralia

Zorg dat je hele huis verzekerd is

"Het is wel belangrijk dat je je verzekeraar goed op de hoogte houdt", zegt Barbara. 

“Plaats je een veranda of een extra badkamer op zolder? Laat dat zeker weten aan je verzekeraar. Hij moet immers weten wat er te verzekeren is. Als dat allemaal goed geregeld is, hoef je je geen zorgen te maken mocht de de tegenpartij niet verzekerd zijn.

Barbara Van Speybroeck kan Nadine dus geruststellen: "Als ze goed verzekerd is, en ze meldde aan haar verzekeraar welke verbouwingen ze aan haar huis deed, zal ze via haar eigen brandverzekering vergoed worden."

Zolang jouw eigen verzekering volledig in orde is, hoef je je geen zorgen te maken wanneer de tegenpartij geen verzekering heeft.

— Barbara Van Speybroeck, Assuralia

En omgekeerd?

Kan je zelf aansprakelijk gesteld worden als er iets je tuin overwaait en het huis van de buren kapot maakt? 

"Dat zal enkel gebeuren in geval van grove nalatigheid of grove schuld", zegt Van Speybroeck. "Bijvoorbeeld als je bepaalde zaken doet onder invloed van verdovende middelen of in staat van dronkenschap. In zo'n geval kan de verzekeraar beslissen om schade aan derden niet de vergoeden."

In andere, normale omstandigheden zal een verzekeringsmaatschappij niet zo streng zijn. "Dat zal niet gebeuren wanneer je bijvoorbeeld je tuinmeubels schade aanrichten omdat je ze niet hebt binnengehaald nadat er een zware storm werd aangekondigd."

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet