Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Wat betaal je voor een kerstboom? En kies je best voor een kunst- of een klassieke kerstspar?

ma 7 dec. - 7:25

Ho, ho, ho! De mooiste periode van het jaar vier je met een prachtige boom. Maar hoe kies je de juiste kerstboom? De Inspecteur geeft advies.
© Canva

De prijs

Voor een kerstboom betaal je makkelijk tussen de € 20 en € 30, afhankelijk van de grootte en de soort. Een klassieke kerstspar is goedkoper, maar verliest sneller zijn naalden. De Nordmann-spar groeit trager en is daarom duurder, maar houdt z’n naalden langer vast.

De goedkoopste kerstboom vonden we verrassend genoeg bij Ikea: daar betaal je € 20 voor een boom. En als je er een kerstboom koopt, krijg je er nog eens een kortingsbon van €15 voor je volgende aankoop. Wat een handige truc van hen! 

Kunstkerstbomen vind je al vanaf € 12, maar er bestaan er ook van om en bij de € 100 en zelfs van enkele honderden euro’s. Maar je kan hem natuurlijk enkele jaren na elkaar gebruiken, hoewel veel mensen om de paar jaar toch een nieuw exemplaar kopen.

De ecologische voetafdruk?

Als je echt voor een ecologische kerst kiest, kan je je boom in januari in de tuin planten en volgend jaar opnieuw gebruiken. Kies dan een exemplaar met een wortel die groot genoeg is. Je kan de boom best met pot en al in de tuin planten (knip de bodem er wel uit) zo vermijd je dat de boom in je tuin te groot wordt en het volgende jaar niet meer in de huiskamer past. Als je de boom goed verzorgt, kan je hem in principe eindeloos blijven verplanten – al zal je spar er met de jaren wel minder mooi gaan uitzien en naalden verliezen.

De kerstboomkweek heeft ook voordelen: de sparren groeien op rotsige terreinen die anders niet gebruikt kunnen worden. En terwijl de bomen groeien, zuiveren ze de lucht. Dus misschien toch elk jaar een nieuwe boom kopen?

Hoe zit het met de ecologische voetafdruk? Kunstkerstbomen moeten ingevoerd worden uit Azië en bevatten onder meer PVC en brandvertragende stoffen –die na gebruik van de boom op de vuilnisbelt terecht komen. Maar als die stoffen goed verwerkt worden in de verbrandingsoven, zijn ze niet schadelijk.

Als je de CO2-uitstoot van de echte boom met de kunstboom vergelijkt, kom je tot een verhouding van 16. Dat betekent dat je de kunstkerstboom 16 jaar zou moeten gebruiken om tot eenzelfde CO2-uitstoot te komen. Wordt de kerstboom verbrand, komt er natuurlijk meer CO2 vrij en daalt die verhouding.

Wil je meer tips? 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet