Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Wat zijn CIS-mannen of -vrouwen?

In de keuken

vr 23 sep. - 11:59

Çavaria is de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI-mensen en koepel van LGBTI-organisaties. Al jaar en dag zetten ze zich in, samen met honderden vrijwilligers, voor de rechten en het welzijn van LGBTI-mensen. Ook Louise Volkaert sluit zich aan bij hen en geeft wat meer duiding.
regenboogvlag
© Canva

Wat is een CIS-man?

“CIS is een afkorting van CIS-gender. CIS-gender is een term die beschrijft dat het geslacht dat je toegewezen krijgt bij je geboorte overeenkomt met je genderidentiteit, dus met hoe je je voelt. Als je bij je geboorte het mannelijke geslacht krijgt toegewezen en je voelt je ook een man, dan noemt men dat een CIS-man”, legt Louise Volkaert uit.

“We spreken hier niet van een ‘gewone’ man, want daarbij stigmatiseer je transmannen. Als je gebruik maakt van een ‘gewone’ man impliceer je dat transmannen geen ‘gewone’ mannen zijn. Daarom spreken we van CIS-mannen en transmannen.” Labels en nieuwe termen zijn heel belangrijk vertelt Louise: “Een label is een persoon waarmee je jezelf identificeert. Wij hechten heel veel belang aan zelfidentificatie."

“Een CIS-man kan heteroseksueel zijn, want dit is een ander deel van je identiteit. Maar ook transmannen kunnen hetero zijn.” 

CIS-gender is een term die beschrijft dat het geslacht dat je toegewezen krijgt bij je geboorte overeenkomt met je genderidentiteit, dus met hoe je je voelt.

— Louise Volkaert van çavaria

“Er bestaan dus ook CIS-vrouwen”, gaat Louise verder. “Dit werkt met hetzelfde principe. Bij de geboorte krijg je het vrouwelijke geslacht toegewezen en je voelt je ook een vrouw. We spreken hier van een CIS-vrouw. Een CIS-vrouw kan zeker ook een lesbienne zijn. Want dat is een ander gedeelte van je identiteit.”

Wil je weten wat de woorden ‘binair’ of ‘non-binair’ betekenen? Lees hier verder: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet