Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waterkip: is dat gezond en lekker?

di 15 okt. - 6:15

Kippenvlees. In ons land blijft het één van de favoriete ingrediënten van de Belgen voor een heerlijke dagelijkse kost. Allemaal samen eten wij ongeveer 220 à 240 miljoen kippen per jaar op.
Waterkip: is dat gezond en lekker?

Kippenvlees. In ons land blijft het één van de favoriete ingrediënten van de Belgen voor een heerlijke dagelijkse kost. Allemaal samen eten wij ongeveer 220 à 240 miljoen kippen per jaar op.

Om je een idee te geven, dat zijn ongeveer alle inwoners van Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië én Nederland bij elkaar!

Maar niet alle kippenfilets zijn even lekker en kwaliteitsvol. Want ons kippenvlees wordt vaak geïnjecteerd met water of zoutoplossingen. Zulke ‘waterkippen’ zijn op zich volledig wettelijk en ongevaarlijk. Maar er mag ook niet teveel water in kippenvlees zitten. Anders is er sprake van oplichterij en betaal je eigenlijk te veel. Want het is niet eerlijk dat jij als consument moet betalen voor kippenvlees, en je vooral water in de plaats krijgt.

Het zijn tussenbedrijven die water en zout toevoegen aan kippenvlees. Dat gebeurt vooral voor kippenbereidingen. Verse kippenfilets bevatten amper water.

Die tussenbedrijven kunnen water toevoegen op twee verschillende manieren. Ofwel met injectienaalden ofwel in een soort ‘kippenwastrommel’. Maar bij dit proces mag er nooit meer dan 15 procent water worden toegevoegd. Anders worden de Europese richtlijnen niet gevolgd en moet het waterpercentage duidelijk op de verpakking worden aangeduid met de zin “Watergehalte hoger dan het EU-maximum”.

Controle

De FOD economie controleert het waterpercentage in kippenvlees. Zij nemen jaarlijks vijftig stalen af. In 2012 werden diepvrieskippen gecontroleerd. Zo’n 14 procent van dat kippenvlees had toen nog te veel water. Daarom haalde de FOD economie zo’n 9 ton kippenvlees uit de handel.

Het zijn vooral buitenlandse kippenproducenten die teveel water toevoegen. Maar in 2012 was er ook één Belgische producent bij.

Goed om te weten is dat waterkippen absoluut niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoewel al die extra zouten ook niet echt goed kunnen zijn voor de cholesterol.

Bovendien verandert het wel de smaak van ons kippenvlees. Kippenvlees met veel watertoevoegingen smaakt ietsje flauwer volgens experts.

Praktische tips

Als je zelf absoluut geen kippenvlees met watertoevoegingen op je bord wil, dan kan je als consument enkele simpele tips volgen.

Koop Belgisch: kippenvlees van bij ons is van zeer goede kwaliteit. Je kan beter geen Braziliaanse of Thaïse kip kopen. Dat kippenvlees is wel de helft goedkoper, maar bevat vaak teveel water.

Bekijk het etiket: als er teveel water in je vlees zit, dan staat dit ook duidelijk op de verpakking.

Koop niet de goedkoopste kip: hoe goedkoper je kip is, hoe meer er water en andere zoutoplossingen aan toegevoegd zijn. Een goeie kippenfilet kost ongeveer 3 euro. Kost je kip maar de helft? Dan kan je best het etiket nog eens bekijken!

Dé ultieme tip:

Als je echt geen ‘waterkip’ op je bord wil, dan kan je gewoon een kip in zijn geheel kopen, een kip voor aan het spit. Daar is nooit extra water of zoutoplossingen aan toegevoegd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet