Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

We laten vaak geld liggen bij de dokter en in het ziekenhuis: met deze 6 tips kan je tot honderden euro's besparen

vr 20 mei - 10:02

Alles is duur tegenwoordig, ook gezondheidszorg. De Socialistische Ziekenfondsen geven bij De Inspecteur zes tips die de zorgfactuur betaalbaarder maken. "Niet alleen voor onze eigen leden, maar voor iedereen. Want de Belg betaalt te vaak te veel voor zorg." Lees mee en doe er je voordeel mee.

Tip 1: Kies voor een geconventioneerde arts

Mogelijke besparing: tot 50 procent op het deel dat je zelf betaalt.

“Bij een geconventioneerde dokter betaal je minder omdat hij werkt tegen de officiële prijzen die afgesproken zijn met de ziekenfondsen. Je betaalt als patiënt alleen een kleine som, het zogenaamde remgeld. De rest wordt vergoed door het ziekenfonds”, zegt Secretaris-Generaal van de Socialistische Ziekenfondsen Paul Callewaert.

Bij niet-geconventioneerde dokters is het anders. "Die mogen extra kosten aanrekenen, bovenop het remgeld. En die bijkomende kosten worden nooit terugbetaald. Je betaalt die dus uit eigen zak", zegt Callewaert. "Ook als je huisarts je doorverwijst voor een bijkomend onderzoek kan je vragen om op consultatie te kunnen bij een geconventioneerde dokter."

Op de website van het RIZIV kan je zien of je arts al dan geconventioneerd is. Je kan het eventueel ook vinden via de site van je eigen mutualiteit. Of via de campagnepagina van de Socialistische Ziekenfondsen. Of je vraagt het gewoon aan de dokter of bij het ziekenhuis waar je in behandeling bent. 

Tip 2: Vraag je huisarts om een Globaal Medisch Dossier 

Mogelijke besparing: tot 30 procent minder remgeld bij de huisarts.

In je Globaal Medisch Dossier (GMD) verzamelt je dokter al je medische informatie. "Je vroegere ziektes, bijvoorbeeld. Maar ook je klachten, welke medicatie je neemt en de diagnoses en resultaten van onderzoeken bij andere zorgverleners”, zegt Callewaert.

Bij de huisarts betaal je 6 euro remgeld. Met een Globaal Medisch Dossier is dat maar 4 euro.

— Paul Callewaert, Socialistische Ziekenfondsen

"Je betaalt minder remgeld. Maar er zijn ook andere voordelen", zegt Callewaert. "Een GMD zorgt ook voor een hogere terugbetaling als je ’s avonds een dokter nodig hebt. Bij een eerste doorverwijzing naar een specialist krijg je meer terugbetaald. En chronisch zieken of 75-plussers krijgen een grotere terugbetaling voor een thuisbezoek." 

Als je nog geen GMD hebt, kan je aan je huisarts vragen om dat aan te leggen. Het komt ook van pas voor andere medische ingrepen. Andere zorgverleners kunnen ook gemakkelijk je gegevens inkijken als dat nodig is. De opmaak van zo'n dossier is gratis. Je vindt er hier meer informatie over. 

Tip 3: Kies in het ziekenhuis niet voor een eenpersoonskamer

Mogelijke besparing: gemiddeld 85 procent op je ziekenhuisfactuur.

Eenpersoonskamers zijn een pak duurder. "Gemiddeld is een tweepersoonskamer zo'n 85 procent goedkoper", zegt Callewaert. "En je krijgt dat verschil niet terugbetaald. Zelfs wie een hospitalisatieverzekering heeft, krijgt er vaak maar een deel van terug."

Callewaert vindt ook dat je het best preventief je ziekenfonds contacteert als je weet dat je opgenomen wordt. "Bekijk samen met je ziekenfonds hoeveel de ingreep mag kosten. Zo heb je een idee van de prijs." En ook op het moment van je opname mag je op je strepen staan. "Kies bij het invullen van het opnameformulier voor een tweepersoonskamer. Krijg je te horen dat je een andere zorgverlener krijgt als je geen eenpersoonskamer kiest? Meld dat dan aan je ziekenfonds, want dat is  ontoelaatbaar", zegt Callewaert. 

Callewaert vindt ook dat er meer patient empowerment moet zijn. "Als patiënt mag je voor je rechten opkomen. Durf te vragen! Vergelijk de prijzen van ziekenhuizen met elkaar. Vraag een offerte als je een behandeling krijgt. En twijfel je achteraf over de juistheid van je factuur? Laat die dan gerust controleren door je ziekenfonds." 

Vraag vooraf een prijsofferte voor de ingreep die voorgesteld wordt. Zo weet je aan welke kosten je je mag verwachten.

— Paul Callewaert, Socialistische Ziekenfondsen

Tip 4: Vraag bij de apotheker naar het goedkoopste geneesmiddel

Mogelijke besparing: tot 90 procent.

Voor veel geneesmiddelen bestaan goedkopere, generische alternatieven. Die werken even goed en kosten een pak minder. Tot 90 procent minder zelfs.

“Voor medicatie zonder voorschrift kun je je apotheker vragen om het goedkoopste geneesmiddel te geven. Voor medicatie waar je wél een voorschrift voor nodig hebt, moet je aan je huisarts vragen dat die de stofnaam op het voorschrift zet en niet de merknaam", zegt Callewaert. 

Op de website van het RIZIV kun je de goedkoopste variant vinden. Ook sommige mutualiteiten (bijvoorbeeld SocMut) bieden zo’n zoekmodule aan.

Tip 5: Ga minstens om de twee jaar naar de tandarts

Mogelijke besparing: tot 50 procent op het gedeelte dat je zelf betaalt.

“Ga je om de 2 jaar naar de tandarts voor een controle, dan ziet de tandarts sneller of je een probleem hebt. Zo voorkom je grotere problemen die soms heel veel geld kosten”, zegt Paul Callewaert. Voor corona moest je elk jaar gaan, die regel wordt mogelijk permanent aangepast.

Als je vaak naar de tandarts gaat, krijg je ook een grotere terugbetaling dankzij het mondzorgtraject.

Ook bij tandartsen kan je kiezen voor een geconventioneerde arts of een niet-geconventioneerde arts. "Minderjarige kinderen die op tandcontrole gaan, krijgen bij een geconventioneerde tandarts  trouwens alles terugbetaald voor de gewone tandzorg", zegt Callewaert. 

Maak bij de tandarts meteen een nieuwe afspraak voor de volgende keer. Zo ben je zeker dat je binnen de twee jaar teruggaat en de hogere terugbetaling krijgt.

— Paul Callewaert, Socialistische Ziekenfondsen

Tip 6: Kijk na of je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming 

Mogelijke besparing: je betaalt op verschillende vlakken (veel) minder voor gezondheidszorg.

Mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (de zogenaamde 'VT') betalen alleen het remgeld. Dat is het deel dat je zelf betaalt bij de dokter. "Het ziekenfonds regelt de rest rechtstreeks met de arts”, zegt Callewaert.

 Met een Globaal Medisch Dossier betaal je bij een geconventioneerde huisarts maar 1 euro. En er zijn nog voordelen:

  • Je betaalt minder in het ziekenhuis.   
  • Je betaalt minder voor sommige geneesmiddelen.   
  • Je betaalt een lagere zorgpremie (een vast bedrag dat je elk jaar betaalt aan je zorgkas, waarmee de overheid de kosten betaalt van mensen die extra zorg nodig hebben).
  • Je krijgt extra voordelen, bijvoorbeeld bij het openbaar vervoer, je ziekenfonds, voor energie, of voordelen van je stad of gemeente.

De verhoogde tegemoetkoming wordt vaak automatisch toegekend als je bijvoorbeeld een leefloon krijgt van het OCMW of als je een sociaal statuut hebt.

“Maar als je een klein inkomen hebt of een speciaal statuut, heb je misschien ook recht op die VT” zegt Callewaert. “Je pensioen is een sleutelmoment. Wie na zijn loopbaan terugvalt op een laag pensioen, checkt beter of hij in aanmerking komt voor de VT. Dat kan onder andere op onze website.”

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet