Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Welke kerstboom kies je voor je portemonnee én voor het milieu?

vr 11 dec. - 7:30

Twijfel je nog welke kerstboom je in huis haalt dit jaar? Een echte of een valse, ze hebben allebei voor- en nadelen. Wetenschapsjournalist Koen Wauters zet de belangrijkste argumenten op een rij.
© Canva

Recyclage is top

Elk jaar opnieuw steekt de discussie de kop op. Zet je nu beter een echte kerstboom of een namaakversie in je woonkamer? Het antwoord is genuanceerd en heeft vooral te maken met hoe vaak je dezelfde boom hergebruikt.

Het beste is uiteraard een echte boom na gebruik in de tuin planten, en die jaar na jaar opnieuw gebruiken. Dat lukt wel een keer of 3, misschien 4. Daarna gaat de boom wellicht dood of wordt hij gewoon te groot om in je huis te zetten.

Plastic is uiteindelijk voordeliger

Als je puur naar je portemonnee kijkt, kies je wellicht beter plastic. Een natuurkerstboom kost meestal zo’n 20 tot 80 euro. Plastic kerstbomen zijn wat duurder, maar ook niet zo veel. Je betaalt er meestal 50 à 150 euro voor. Na een paar jaar heb je het plastic dus al terugverdiend.

Maar is dat plastic ook goed voor het klimaat? Kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid CO² die nodig is voor de productie van de kerstboom.

  • Een kerstboom uit de natuur die achteraf verhakseld wordt, heeft een afdruk van bijna 4 kilogram CO².
  • Een plastic kerstboom heeft een afdruk van ongeveer 40 kilogram.

Voor het klimaat is het advies dus anders dan voor de portemonnee. Een plastic kerstboom moet minstens 10 jaar meegaan voor hij beter is. Gebruik je hem langer? Des te beter!

Kerstboomverbranding?

Stel: je kiest voor een echte boom, wat doe je er dan achteraf het best mee?

  • Planten is uiteraard de beste optie, maar dan moet je de kluit en de boom goed vochtig houden en moet hij genoeg wortels hebben. Er bestaan intussen hier en daar kerstboom-opvangweides waar je je boom na de feestdagen kunt planten.
  • Een andere optie is de boom hakselen. Want een kerstboom laten verteren op een stort is verrassend genoeg ook niet ideaal voor milieu. Er komt dan namelijk methaan vrij.
  • Verbranden kan ook, maar dat is dan weer slechter voor de luchtkwaliteit. 

Kortom: of je nu kiest voor een echte boom of de plastic-versie, probeer hem sowieso zo lang mogelijk te gebruiken. Op die manier help je niet alleen het milieu, je bespaart er zelf ook geld mee.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet