Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Wijnkenner Dennis van den Buijs: “Donkere roséwijn is niet per se zoeter"

vr 20 mei - 13:22

Roséwijn is opnieuw helemaal in en dat is er aan te zien! In de winkel is er een overaanbod aan wijnen, waardoor het moeilijk is om een keuze te maken. Wijnkenner Dennis van den Buijs weet hier wel raad mee.

“De ideale roséwijn is voor iedereen anders. Er bestaat heel lichte rosé, maar er is ook rosé die naar de donkerdere kant neigt. Het is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet zo dat donkere rosé per se zoeter smaakt dan lichte, want over het algemeen zijn roséwijnen droge wijnen. Het is wel zo dat donkere roséwijn iets weg kan hebben van rode wijn. Die kan je doorheen je hele maaltijd drinken. Als je meer van frisheid en citrussmaak houdt, raad ik je aan om voor lichte rosé te kiezen. Je kan je smaakpatroon er dus wel op afstemmen.”

Rode en witte wijn mengen om rosé te maken is verboden in de Europese Unie.

— Wijnkenner Dennis van den Buijs

De schil van de druif

“Wat de kleur ook over de wijn zegt, is hoe lang het sap in contact is geweest met de schil van de blauwe druif. Dat heeft niets te maken met het vruchtvlees van de de druif aangezien daar weinig kleur in zit. Dus hoe langer het sap dat geperst wordt in contact komt met de schil, hoe donkerder de rosé zal zijn. Bij lichte rosé wordt het contact tussen het sap en de schillen tot een minimum beperkt. De kleur ontstaat dus niet door witte en rode wijn te mengen. Dat is trouwens verboden in de Europese Unie.”

Je kan voor zeven euro al heel lekkere rosé vinden.

— Wijnkenner Dennis van den Buijs

Experimenteren met rosé

“Het is leuk om eens uit je comfortzone te gaan en meerdere soorten rosé uit te proberen: donkere en lichte wijn, rosé uit Italië en Zuid-Amerika, en vooral rosé die niet te oud is. Het is echt een wijn die je jong moet drinken. Binnenkort kan je zelfs al rosé uit 2022 drinken, want die worden nu gemaakt in Zuid-Afrika. Als je afgaat op de prijs zou ik gaan voor een fles tussen de zeven en tien euro, voor die prijs kan je al heel mooie wijnen vinden. Deze tijd van het jaar is het ultieme seizoen om te experimenteren met wijnen en je favorieten eruit te pikken.”

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet