
radio2 lenteweek
Wim Lybaert geeft je 6 gouden moestuiniertips
do 6 apr. - 8:04

1. Start vandaag
Wacht niet tot de IJsheiligen voorbij zijn. Dit zijn op papier de laatst mogelijke vorstdagen in een jaar in de terugkerende periode van 11 tot 14 mei. Ze zeggen dat je dan beter nog niet begint met moestuinieren. Wim denkt daar anders over. “De IJsheiligen gelden eigen alleen voor planten die vorstgevoelig zijn. Je kan inderdaad beter nog even wachten met de tomaten, pompoenen en courgetten, maar met de rest kan je perfect vandaag beginnen. Mijn tuin staat al vol met spinazie, radijsjes en rucola!”
2. Begin klein
Een moestuin onderhouden kost tijd. Wim drukt op het hart om als beginner vooral klein te beginnen. “Beginners maken dikwijls de fout door in maart vol goede moed 100 vierkante meter moestuin aan te leggen. Het is beter om te beginnen met maximaal 5 vierkante meter. Dan heb je er gemiddeld een kwartiertje per week werk aan.”
3. Houd regelmaat
“Ik vergelijk moestuinieren met het verzorgen van een huisdier. Je tuin heeft net als je pluizige vriendjes iedere dag een beetje water, eten en aandacht nodig. Regelmaat is het belangrijkste: je kunt je tuin beter iedere dag 2 minuten aandacht geven in plaats van om de 2 weken een kwartiertje”, legt Wim uit.
4. Omarm je onkruid
In Wims moestuin staan hoofdzakelijk groenten, maar hij windt er geen doekjes om als we hem vragen of hij zijn onkruid laat staan. “Vroeger was ik pietje-precies en moest mijn tuintje er perfect bijliggen. Ik ben gelukkig van gedachten veranderd en ik heb een pak minder stress nu ik wat onkruid laat staan. Ik zeg altijd dat je in de moestuin niet alleen groentjes kweekt, maar ook een gelukkige moestuinier. Het is de bedoeling dat je je amuseert, we zijn geen landbouwers!”, zegt Wim. “Sterker nog: ik zaai zelfs onkruid. Het ziet er prachtig uit en het is goed voor de bijtjes.”
Het is de bedoeling dat je je amuseert, we zijn geen landbouwers!
5. Tomatentips
Wim legt uit dat je niet per se een serre moet aanschaffen om tomaten te kweken. “Er zijn veel tomatenrassen die je perfect buiten kunt kweken. Ik heb mijn serre weggedaan, omdat ik merkte dat de bloemetjes van de tomaten niet meer werden bevrucht tijdens hete zomers. De tomatenplanten buiten de serre deden het wel goed.” Sommige zomers zijn eerder vochtig, waardoor er schimmel kan ontstaan. Maar daar heeft Wim ook iets op gevonden. “Zorg ervoor dat je tomatenplant onder een klein afdakje staat. Denk aan bamboestokken vastgemaakt met rekkers bijvoorbeeld. De zijkanten houd je open, zo kan de wind de plant droog blijven waaien.”
Staat de tomatenplant dit jaar niet op de planning, maar wil je toch genieten van de sappigste exemplaren? Daarvoor heeft Wim ook een oplossing. “Koop je tomaten gewoon in de supermarkt en laat deze 2 weken op het aanrecht liggen voordat je ze opeet. Ze hebben dan veel meer smaak.”
6. Goede grond
Goede grond is, volgens Wim, de basis van álles. “Koop zeker goede moestuinpotgrond. Deze vind je in alle tuincentra. Let er wel op dat je geen potgrond voor bloemen, parkplanten of voor geraniums koopt. In moestuinpotgrond zit voeding voor 90 tot soms wel 150 dagen. Je zaadjes gaan hierdoor perfect groeien.” Als je echt wil weten of jouw grond geschikt is voor een moestuintje raadt Wim je een analyse door de ‘Bodemkundige Dienst van België’ aan. Je kan een ‘bodempakket’ bestellen op hun website. Je neemt staaltjes van je tuingrond en stuurt deze naar hen op. Het is een hele goede investering. Eigenlijk iedereen die met een moestuin wil beginnen zou dit moeten doen.”