Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

WinWin: hoe kies ik een elektrische fiets?

consument

wo 21 sep. - 6:00

Elektrische fietsen zijn in. Ze verbruiken geen dure benzine, we kunnen er meer kilometers mee afleggen dan met een gewone fiets zonder profwielrenner te zijn en we kunnen zo ontsnappen aan de files. Maar welke e-bike koop je best? Sven Pichal en Katleen Craenhals zetten interessante tips op een rijtje in een nieuwe aflevering van de podcast WinWin. 
e-bike
© Pexels

Sylvia Vanden Bossche uit Grimbergen wil graag een elektrische fiets kopen. Ze woont op 12 kilometer van haar werk in Aalst en ze is de files en het zoeken naar een parkeerplaats beu. Maar ze twijfelt. Niet OF ze een elektrische fiets gaat kopen, maar wel WELKE dat dan moet zijn. Hoe maakt ze de goede keuze? 

Beluister hier de podcast WinWin

Bepaal zelf op voorhand je budget

Je hebt elektrische fietsen van 700 euro, maar er zijn er ook van 5.000 euro. Welke kies je dan? Het is een beetje zoals met een auto: bepaal hoeveel geld jij er wil en kan aan uitgeven. En hou daarbij ook rekening met de accessoires die je nodigt hebt: een goed fietsslot, een fietstas,...

Vraag wat je werkgever kan doen

Je werkgever kan (maar moet niet) een fietsvergoeding uitbetalen. Of je kan via je werk een fiets leasen: dan sta je een deel van loon af en 'huur' je een elektrische fiets. Bekijk wat op jouw werk mogelijk is. 

Vraag raad aan een goede verkoper

Kies je voor een vaste of een losse batterij? Hoe lang gaat die batterij mee? Kies ik een fiets met de motor in het voorwiel, of het achterwiel? Of ga ik voor een middenmotor? Vraag advies aan een verkoper die er veel over weet. Zeker voor de meer technische vragen heb je iemand nodig die je de voor- en nadelen kan uitleggen. 

Ook supermarkten bieden soms elektrische fietsen aan, voor een erg goedkope prijs. Weet dat daar niet altijd een hersteldienst bij hoort. En fietshandelaars weigeren heel vaak om zo'n fiets te herstellen. 

Maak een proefrit

Met een elektrische fiets rijden, is anders dan met een gewone fiets de weg op gaan. Test je fiets. Bij een fietshandelaar mag het geen probleem zijn om zo'n testrit te maken. Alleen zo weet je of die fiets echt bij jou (en je budget) past. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet