de inspecteur
Zo lang duurt het voor je beschermd bent na je coronaprik
wo 13 jan. - 7:45
Hoe lang duurt het voor je safe bent?
Eddy Vlaeminck uit Sint-Pieters-Leeuw wil weten na hoeveel dagen of weken je optimaal beschermd bent na vaccinatie.
"Je begint antistoffen aan te maken 10 tot 14 dagen nadat je de eerste dosis krijgt", zegt Koen Wauters. "Dan begint de bescherming, maar ze is in die fase nog niet optimaal."
De vaccins die nu op de markt zijn, bestaan uit twee dosissen. "Na 3 tot 4 weken volgt die tweede dosis, en een week na die tweede dosis ben je optimaal beschermd."
Dat je optimaal beschermd bent, wil niet zeggen dat het virus je nooit meer te pakken kan krijgen, zegt Wauters. "De beschermingsgraad ligt bij Pfizer en Moderna op 95%. Dat is heel veel, maar geen 100%."
Beter beschermd na een vaccin dan na een besmetting?
Maria Luyckx uit Antwerpen vindt het vreemd dat je met een vaccinatie beter beschermd bent dan wanneer je zelf al eens Covid hebt gehad. "Met de vaccinatie zou men een jaar immuun zijn, met de ziekte zelf maar een drietal maanden. Hoe komt dat?"
"Meestal is de mens na een besmetting lang beschermd" zegt Wauters. "Soms zelfs levenslang. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de windpokken."
Voor Covid-19 geldt dat jammer genoeg niet. "Wetenschappers hoopten aanvankelijk dat een besmetting levenslang bescherming zou bieden, maar de voorbije maanden zijn er al gevallen geweest van mensen die opnieuw besmet zijn. Dat gebeurde na pakweg een maand of drie."
Vaccinatie biedt waarschijnlijk langer bescherming. "Maar hoe lang precies is nog onduidelijk," zegt Wauters. "Een jaar, of enkele jaren. We weten het niet. Dat zal moeten blijken uit de studies bij mensen die gevaccineerd zijn."
Het staat wel vast dat vaccinatie een betere bescherming biedt dan een besmetting. "Dat komt omdat het echte coronavirus ook ons afweersysteem zelf aanvalt. Je lichaam is dan verzwakt waardoor je dus moeilijker antistoffen aanmaakt. Een vaccin valt de afweer niet aan, en werkt daarom beter."
Er zijn volgens Wauters wel meer virussen waarbij dat het geval is. "Het humaan papillomavirus bijvoorbeeld. Dat is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Ook daar kun je na een besmetting opnieuw besmet raken, en ook daar beschermt vaccinatie veel beter. Dat vaccin krijgen alle meisjes, en sinds kort ook jongens, op hun 13 jaar."
Beschermt een vaccin nu wel of niet tegen mutaties?
Hilde De Pestel uit Ruiselede wil weten of er nu al meer bekend is over die Britse variant van het virus. "Zullen we voldoende beschermd zijn tegen die variant of andere mutaties van het virus?"
Volgens Wauters moeten we ons daar niet meteen zorgen over maken. "Virussen veranderen meestal, ze muteren. Bij sommige virussen gebeurt dat traag, bij andere gaat het sneller. Corona is gelukkig een virus dat traag muteert."
De Britse variant is besmettelijker dan de oorspronkelijke vorm van Covid-19 maar dat wil daarom niet zeggen dat het vaccin niet meer doeltreffend is. "Uit de eerste resultaten van laboratoriumonderzoek blijkt dat het vaccin van Pfizer ook bescherming biedt tegen die nieuwe variant. Maar ook daar is er nog verder onderzoek nodig. Misschien zullen we, net zoals bij griep, elk jaar een aangepast coronavaccin moeten toedienen."
En als Covid-19 zichzelf nu eens kapot muteert?
Het is Jan Vermout uit Antwerpen die de vraag oppert. "Kan het virus zo muteren dat het zichzelf doodt?"
"Een virus leeft eigenlijk niet", zegt Wauters. "In de definitie van leven zit de eigenschap ‘zelfstandig leven’. Een bacterie kan dat, maar een virus niet. Virussen hebben altijd een gastheer nodig."
Dus: als er geen gastheer is, dan is er ook geen virus meer. "Het komt er dus op aan iedereen te vaccineren of alle besmette mensen meteen in quarantaine te plaatsen. Alleen: dat laatste is helaas niet evident. Vandaar dus het belang van vaccinatie."
De meest succesvolle virussen zijn volgens Wauters trouwens de virussen die wel heel besmettelijk zijn, maar tegelijk weinig dodelijk voor de gastheer. "Ebola is bijvoorbeeld weinig succesvol als virus, omdat veel mensen er meteen aan sterven, en dus minder anderen kunnen besmetten."
"Daardoor komt het dat de meeste virussen variëren naar een mildere variant”, besluit Wauters. We kunnen alleen maar hopen dat dat met Covid-19 ook het geval zal zijn."