Een eenvoudige klassieker uit Nederland om duimen en vingers bij af te likken!
Dit heb je nodig
300 g aardappelen (loskokende)
4 appels (boskoop)
1 eetlepel bruine suiker
1 tl tijm
1 ui
20 ml whiskey
1 kruidnagel
snufje kaneel
400 gram gehakt
scheutje melk
peper en zout
klontje boter
nootmuskaat
Aan de slag
Schil de aardappelen. Snijd ze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en pureer met een scheutje melk. Kruid met peper en zout.
Zet de oven op 250 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis en leg ze in de ovenschaal met een klontje boter. Stop een kruidnagel in 1 van de appels. Kruid met een snufje kaneel, de suiker. Voeg de whiskey toe.
Laat de appels sudderen en bijna verbranden in de oven. Door ze te verbranden krijg je straks een mooi bruin kleurtje en een zoete karamelsmaak. Draai ze af en toe om.
Verwijder de kruidnagel en mix de appels.
Bak het gehakt krokant in een klontje boter. Voeg een fijngesneden uitje toe samen met de tijm, peper en zout.
Stort het gehakt in dezelfde ovenschaal waar je de appels in hebt klaargemaakt. Leg daarop de appelmoes en daarop de puree. Maak met je vorm ‘pieken’ in de puree zodat die straks krokant worden.