Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Zonnepanelen en een analoge meter? Ook dan kan het interessant zijn om van energieleverancier te veranderen.

vr 12 mrt. - 8:23

Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, gaat best zo snel mogelijk op zoek naar een teruglevercontract voor z’n teveel opgewekte elektriciteit, om er op die manier nog geld voor terug te krijgen. Voor wie nog een analoge teller heeft verandert er tot 2025 niets want de meter kan blijven terugdraaien tot dan, als ze daar voor kiezen. Maar ook voor hen blijft het op dit moment interessant om op zoek te gaan naar een voordeliger energiecontract.

Vooral besparen op kosten leverancier

De V-test doen en op zoek gaan naar een voordeliger contract op de energiemarkt is altijd interessant geweest en blijft dat ook. Al zullen mensen met zonnepanelen waarschijnlijk minder kunnen besparen dan mensen zonder zonnepanelen. Het aandeel elektriciteit dat zij bij hun energieleverancier halen is nu eenmaal kleiner. Als de VREG zegt dat een gezin op dit moment gemiddeld 300 euro kan besparen op z'n energiefactuur, zal dat bedrag bij mensen met zonnepanelen waarschijnlijk lager liggen. Toch blijft het ook voor hen interessant om hun energiecontract af en toe eens tegen het licht te houden en eventueel over te stappen naar een voordeliger contract.

Dirk van Evercooren van ODE (Organisatie voor duurzame energie): "Zonnepaneeleigenaars die op het einde van het jaar meestal een nulverbruik hebben, dus waar de opbrengst van de zonnepanelen het verbruik volledig dekt, die zullen het minst kunnen besparen met een overstap. De distributiekosten en het prosumententarief zijn bij elke leverancier hetzelfde, het enige waar zij kunnen op besparen is de vaste vergoeding van de leverancier zelf. Deze mensen moeten vooral zorgen dat ze een contract afsluiten met zo weinig mogelijk vaste kosten. Daar valt voor hen mogelijk nog wat te rapen."

Zonnepaneeleigenaars met analoge teller en een nulverbruik zullen enkel op de vaste kosten van de leverancier kunnen besparen

— Dirk Van Evercooren - ODE

Wanneer overstappen?

Jos Van Beneden uit Asse heeft zonnepanelen en een analoge meter, hij vraagt zich af wanneer hij best overstapt naar een andere energieleverancier.

Dirk Van Evercooren van ODE is daar duidelijk over: "Mensen met een analoge teller en zonnepanelen die willen overstappen van leverancier, doen dat best zo dicht mogelijk rond het moment van hun eindafrekening. Op die manier zal je geen opgebouwd saldo van je zonnepanelen kwijt geraken. Als je je eindfactuur ontvangt in oktober en je verandert in april van leverancier, dan doe je jezelf geen cadeau. Op die manier neem je de zomer niet mee in de afrekening, net het moment dat je zonnepanelen hebben opgebracht."

Mensen met analoge meter doen een overstap best rond het moment dat ze huneindfactuur krijgen

— Dirk van Evercooren - ODE

Ook luisteraar Valerie Malfait heeft nog een vraag over een mogelijke overstap. "Normaal doe ik ieder jaar de V-test en als het nodig is verander ik van leverancier, maar nu heb ik schrik om te veranderen. We hebben vorig jaar namelijk zonnepanelen gelegd en als ik nu wil veranderen zal ik misschien vlugger een digitale meter krijgen. Klopt mijn veronderstelling?"

Volgens Marc Van den Bosch van FEBEG (Federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven), is de veronderstelling van Valerie fout. "Van leverancier veranderen heeft geen enkel effect op het langskomen van Fluvius voor het veranderen van je meter, dat staat er volledig los van. Als je trouwens bericht krijgt van Fluvius dat ze willen langskomen om een digitale meter te plaatsen, mag je tot 2025 zeggen dat je dat niet wil."

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet