Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Zoon van Radio 2-luisteraar Iris kampt al 12 jaar met verslaving: “Ik had het niet kunnen voorkomen”

wo 15 jun. - 10:55

Wat doe je als je kind verslaafd is? Radio 2-luisteraar Iris heeft een zoon die kampt met een drugsverslaving. Iris zelf werkt als drugshulpbegeleider. Ze deed haar verhaal in Wijs bij Karolien Debecker.

Leven met een verslaafd kind doet pijn. Iris vertelt bij Wijs aan Karolien Debecker dat er al veel tranen zijn gevloeid in de 12 jaar dat haar zoon verslaafd is. “Ik ben heel dankbaar en blij dat ik in de sector als drugshulpbegeleider werk, anders had ik niet geweten hoe ik ermee om moest gaan.”

Dat Iris door haar job kennis heeft over verslavingsproblematieken, wil niet zeggen dat ze de problemen van haar zoon kan oplossen. Ik had zijn verslaving niet kunnen voorkomen. Hoe dicht je bij je ook bij je kind staat, je ziet vaak niet wat er gaande is. Dat zie je pas als het probleem al veel verder gevorderd is.”

Als ouder heb je de verslaving van je kind niet in de hand. Volgens Iris kunnen de volgende punten wel helpen om ermee om te gaan:

1. Voor jezelf zorgen

“Het is als eerste heel belangrijk om voor jezelf te blijven zorgen. Je bent zoveel met de verslaving van je kind bezig, dat je wel overeind moet blijven staan. Met twee in de lappenmand liggen is niet ideaal.”

2. Sensibiliseren

“Het is van belang dat er aandacht wordt gevraagd voor verslavingsproblematieken. Aan de andere kant kan je je kind zo vaak als je wil waarschuwen voor de gevolgen van drugs, maar veel jonge mensen moeten de keerzijde ervan toch eerst zelf ervaren. Je kan enkel hopen dat de eerste ervaringen met drugs bij experimenteren blijven en dat ze het daarna achter zich laten.”

3. Blijven praten

“Blijf erover praten. Mensen die verslaafd zijn, leven in een bubbel met andere verslaafde mensen. Als je een verslaafde vraagt om te stoppen met gebruiken, dan voelt dat voor hen alsof je vraagt om hun leven en hun vrienden op te geven. Het is belangrijk dat dit onderdeel van afkicken niet vergeten wordt.”

“Het is een valkuil om te betrokken te zijn met de verslaving van je kind. Deze wordt op die manier juist in stand gehouden. Een beetje afstand nemen van je kind is daarom geen slecht idee. Ik laat ze altijd ‘op hun bek gaan’, maar ik sta paraat om hen op te rapen.”

 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet