Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Zwarte zaterdagen tijdens de zomervakantie: hierop moet je letten!

wo 22 jun. - 8:24

Bijna 8 op de 10 Belgen trekken deze zomer naar het buitenland op vakantie. Dat blijkt uit de vakantiebarometer van Touring. De helft van de reizigers kiest na twee jaar coronapandemie opnieuw voor het vliegtuig. Al zorgen stakingen bij het luchthavenpersoneel voor veel onzekerheid bij vliegvakanties. Wie daardoor besluit om tóch met de auto op vakantie te gaan, houdt het best rekening met de zogenaamde ‘Zwarte Zaterdagen’. Verkeersexpert Hajo Beeckman legt uit waarop je moet letten.

Zwarte zaterdag

Het zou zomaar de titel kunnen zijn van een nieuw Suske & Wiske-album: ‘Zwarte zaterdag’. Eentje waarmee je je kinderen vanop de achterbank in de auto stil houdt. Want zwarte zaterdagen staan synoniem voor druk verkeer en lange files in de zomervakantie.  

De ‘traditionele’ zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus.

Maar waarom is het op die momenten dan zo druk?

Heel wat Europese landen spreiden het begin van de grote schoolvakantie en het bouwverlof, zodat niet iedereen tegelijk met vakantie vertrekt. Maar op een gegeven moment vallen die uittochten tóch samen.”, zegt verkeersexpert Hajo Beeckman. “Niet alleen wij Belgen, ook Nederlanders, Duitsers en zelfs gewoonweg Fransen trekken graag naar de Provence of de Côte d’Azur. En als je weet dat vakantieparken of -huisjes worden verhuurd van zaterdag op zaterdag, dan ben je als toerist gewoonweg verplicht om op die drukke momenten onderweg te zijn. De Fransen spreken dan ook niet voor niets over ‘les jours de grands départs’ ofwel de dagen van grote uittocht.”   

Vooral de Autoroute du Soleil (van Parijs naar Marseille), de Autoroute 7 (A7), de A10 (van Parijs naar Bordeaux), de snelwegen naar het oosten van Spanje en de Alpenpassen krijgen op deze momenten veel verkeer te verwerken.

Veel vakantiehuisjes worden verhuurd van zaterdag op zaterdag. Soms kan je dus niet anders dan op die momenten te vertrekken.

— Hajo Beeckman, verkeersexpert VRT

Drie tips

Kan je niet anders dan onderweg zijn tijdens deze drukke momenten? Hou dan rekening met deze tips:

1. Vertrek liever niet 's nachts

Zwarte zaterdagen vermijd je niet door bijvoorbeeld op vrijdagnacht te vertrekken. Door een hele nacht te rijden, kom je in de loop van de ochtend vermoeid in zeer druk verkeer terecht. Op die manier wordt het risico op ongevallen groter. Uit onderzoek van het verkeersinstituut Vias blijkt dat een kwart van de nachtrijders durft indommelen, en 15 procent is tijdens zo'n microslaapje weleens uitgeweken naar de pechstrook. Als daar dan toevallig een auto of een vrachtwagen met pech staat, dan zijn de gevolgen uiteraard dramatisch.

Je vertrekt dus beter in de loop van zaterdagmiddag, dan rij je ‘achter’ de files aan.

En of je nu ’s nacht rijdt of niet: "hou om de twee uur een korte pauze", tipt Hajo. "Strek even de benen of wissel van chauffeur. Of doe een dutje van max. een kwartier op een parkeerterrein. Drink gerust een espresso vóór je dutje. De cafeïne werkt pas na 20 minuten. Ideaal." 

2. Opteer voor een andere verblijfplaats

Als je niet per se een vakantiehuisje hoeft te huren, dan is het een idee om te opteren voor een andere verblijfplaats. Vakantiewoningen worden vaak verhuurd van zaterdag op zaterdag. Door bijvoorbeeld voor een hotel of een camping te kiezen, ben je vaak flexibeler in vertrektijd. Op zon-, maan- en donderdagen is het rustiger op de weg

3. Hou rekening met andere verkeersregels

In Duitsland moet je voldoende afstand houden tot de auto die voor je rijdt. De regel is: de snelheid gedeeld door twee. Als je bijvoorbeeld 100 km/u rijdt, dan moet je minstens 50 meter afstand houden. Rij je 120 km/u, dan moet je 60 meter afstand houden. Boetes lopen op tot 400 euro als je die regel niet naleeft. Frankrijk verbiedt dan weer bepaalde navigatieapps die flitspalen, alcohol- en drugscontroles aangeven. En in Spanje moet je altijd een reservebril in je auto hebben liggen, voor het geval de bril die je draagt kapot zou gaan.

Weten wanneer er topdrukte op de weg naar het zuiden of naar Scandinavië wordt voorspeld? Check de druktekalender van de VAB.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet