Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

210.000 euro boete voor vervuilen van gronden en beken

do 10 jan. - 2:05

De uitbater van een groot landbouwbedrijf en biogasinstallatie uit Houthalen-Helchteren is veroordeeld omdat hij jarenlang zijn gronden vervuilde. Daardoor kwamen er ook veel te veel nitraten in het grondwater en de nabijgelegen Bolissenbeek en Zwarte Beek terecht.
© foto: Google Street View

De varkensboer voerde jarenlang te veel mest uit en sjoemelde met de documenten om mest te vervoeren. De zaak kwam aan het licht toen er in de buurt van zijn bedrijf een nitraatvervuiling aan het licht kwam. Zowel het grondwater als de Bolissenbeek en de Zwarte Beek bleken zwaar verontreinigd. En bij een incident in één van zijn vergistingsinstallaties stroomde het mest over de akkers tot in de Bolissenbeek.

Straf

De twee bedrijven en de varkensboer zelf moeten samen 210.000 euro boete betalen. Later kan daar ook nog een schadevergoeding voor de Vlaamse Milieu Maatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos bijkomen.

Zwembad

Met de warmte die vrij kwam in de vergistingsinstallatie werd het zwembad van het nabijgelegen vakantiepark Molenheide verwarmd. Maar de voorbije jaren moest Molenheide zelf voor de verwarming instaan. Want de biogasinstallatie ligt stil. De provincie heeft de milieuvergunning in 2014 geschorst. En tot nu toe kreeg het bedrijf geen nieuwe vergunning. Ook de pijpleiding tussen het bedrijf en Molenheide is illegaal.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet