210.000 euro boete voor vervuilen van gronden en beken

donderdag 10 januari 2019 - 15:05
Janna De Clerck
foto: Google Street View
De uitbater van een groot landbouwbedrijf en biogasinstallatie uit Houthalen-Helchteren is veroordeeld omdat hij jarenlang zijn gronden vervuilde. Daardoor kwamen er ook veel te veel nitraten in het grondwater en de nabijgelegen Bolissenbeek en Zwarte Beek terecht.

De varkensboer voerde jarenlang te veel mest uit en sjoemelde met de documenten om mest te vervoeren. De zaak kwam aan het licht toen er in de buurt van zijn bedrijf een nitraatvervuiling aan het licht kwam. Zowel het grondwater als de Bolissenbeek en de Zwarte Beek bleken zwaar verontreinigd. En bij een incident in één van zijn vergistingsinstallaties stroomde het mest over de akkers tot in de Bolissenbeek.

Straf

De twee bedrijven en de varkensboer zelf moeten samen 210.000 euro boete betalen. Later kan daar ook nog een schadevergoeding voor de Vlaamse Milieu Maatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos bijkomen.

Zwembad

Met de warmte die vrij kwam in de vergistingsinstallatie werd het zwembad van het nabijgelegen vakantiepark Molenheide verwarmd. Maar de voorbije jaren moest Molenheide zelf voor de verwarming instaan. Want de biogasinstallatie ligt stil. De provincie heeft de milieuvergunning in 2014 geschorst. En tot nu toe kreeg het bedrijf geen nieuwe vergunning. Ook de pijpleiding tussen het bedrijf en Molenheide is illegaal.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!