22 maart 2016: “Solidariteit en goede samenwerking van alle diensten”

donderdag 22 maart 2018 - 07:55
Aanslagen 22 maart 2016
Guy Borgers was spoedarts op 22 maart 2016 in het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Nu organiseert hij in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt een congres over noodplannen bij aanslagen.

Guy werkte twee jaar geleden in het Brusselse ziekenhuis toen de aanslagen gebeurden. “We hebben direct het rampenplan geactiveerd. In het begin was het chaos, maar intern is alles al bij al goed verlopen. Uiteindelijk kregen we 93 gewonden binnen. De ziekenhuizen hebben goed hun werk kunnen doen, maar wat me vooral is bijgebleven is de grote solidariteit en de goede samenwerking van alle diensten.”

Terreurpakket

Maar er kan altijd bijgeleerd worden. De terreuraanslagen hebben ook gevolgen gehad voor de manier waarop hulpdiensten omgaan met zo'n ingrijpende noodsituatie. Er zijn heel wat lessen geleerd en de medische interventieplannen in bijvoorbeeld het Jessa Ziekenhuis zijn grondig aangepast. Een concreet voorbeeld zijn de terrorkits waarmee de MUG's zijn uitgerust.

 

“Dat terreurpakket is een soort tas waar extra middelen in zitten zoals knelverbanden en bloedstelpende verbanden”, zegt de spoedarts. Allemaal zaken die nuttig zijn en die levens kunnen redden in geval van meerdere gewonden bij bomaanslagen of bij zware bloedingen. “Omdat men bij gevechtssituaties gezien heeft dat mensen op zeer korte tijd kunnen doodbloeden.”

Colloquium Jessa Ziekenhuis

Vrijdag organiseert het Jessa Ziekenhuis een colloquium over onder andere de noodplannen in de ziekenhuizen in Limburg en in de rest van België.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!