Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

33.000 Limburgers al geregistreerd bij Be-Alert

do 5 jul. - 11:08

In meer dan 100 Vlaamse steden en gemeenten wordt vandaag BE-alert getest. Bij ons in Limburg gebeurde dat onder meer in Hasselt, Tongeren en de toekomstige fusiegemeente Oudsbergen. Be-Alert is een alarmeringssysteem dat de federale overheid precies een jaar geleden lanceerde.
© foto: Radio 2

Met de test wilde de Crisiscel van Binnenlandse zaken het alarmeringssysteem nog eens onder de aandacht brengen. Wie zich inschreef voor Be-Alert, krijgt in noodsituaties een sms, telefoon of email.  In heel België hebben 343.000 burgers dat al gedaan, Limburg zit met zijn 33.000 inschrijvingen netjes op het gemiddelde. Maar dat aantal mag uiteraard nog fors omhoog.

2 minuutjes werk

"Je registreren is heel eenvoudig", zegt Yves Stevens van het  crisiscentrum van binnenlandse zaken. "Je moet even naar de website www.be-alert.be surfen en daar een aantal contactgegevens invoeren. Een werkje van nauwelijks 2 minuten".  Eens geregistreerd krijg je bij een noodsituatie een sms, telefoon of email. Bij een lokaal voorval is het de gemeente die de berichten uitstuurt. Bij een grotere noodsituatie komt de provinciale crisiscel in actie en bij een nationale ramp is het de crisiscel van Binnenlandse Zaken die alle geregistreerde burgers verwittigt wat ze moeten doen. Uiteraard worden mensen nog altijd verwittigd via de vertrouwde kanalen zoals radio en televisie. 

43 Limburgse gemeenten doen mee

In Limburg doen alle gemeenten behalve Herstappe mee aan het alarmeringssysteem. Volgens Benny Spreeuwers, de burgemeester van Opglabbeek "is het een handig waarschuwingssysteem dat we hopelijk niet zullen moeten gebruiken". De test van Be-Alert vond vanmorgen plaats in de toekomstige fusiegemeente Oudsbergen. Burgemeester Spreeuwers kreeg zijn testberichtje met een lichte vertraging maar dat is volgens hem wellicht te verklaren door het grote aantal gemeenten dat vanmorgen de test gelijktijdig uitvoerde.

Nut al bewezen

Be-Alert heeft trouwens zijn nut al bewezen in Limburg. Onlangs nog kregen de geregistreerde inwoners van Tessenderlo het bericht dat ze deuren en ramen moesten gesloten houden na een incident in een chemisch bedrijf. En ook bij de brand in een bandencentrale in Peer werd de bevolking met een sms op de hoogte gebracht.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet