370.000 liter wijn geproduceerd in Limburg in 2018
wo 17 apr. - 4:09
De goede productie vorige zomer is vooral te danken aan het goede weer. "Alle weersomstandigheden in 2018 waren uitermate geschikt", vertelt Ghislain Houben van wijndomein Hoenshof in Borgloon. "Er was geen sprake van voorjaarsvorst. We hebben dan een vrij zonnige junimaand gehad, de maand waarin de druiven bloeien. En de zomer was natuurlijk top. Daarom dat klimatologisch alles juist zat."
De stijging is dus niet toe te schrijven aan het aantal wijnboeren, het blijven er 25 in Limburg. Er kwam ook maar 3 hectaren wijngaard bij in 2018. De stijging van de productie kan dus alleen maar aan het weer liggen.
Minder mousserend
Vorig jaar werd er vooral witte en rode wijn gemaakt. Het jaar voordien was dat witte en mousserende wijn, maar ook daar is een verklaring voor. "Mousserende wijn kan je al snel maken omdat dat meer zuren nodig heeft. In een heel goed jaar met veel zon zijn de zuren eerder aan de lage kant en kan je beter stille witte of rode wijnen maken", aldus Houben.