Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

370.000 liter wijn geproduceerd in Limburg in 2018

wo 17 apr. - 4:09

2018 was een uitzonderlijk goed wijnjaar voor Limburg en ook voor de rest van het land. In Limburg werd 370.000 liter wijn geproduceerd, het meeste van heel Vlaanderen. In 2017 was dat ongeveer 180.000 liter.
Man in een wijngaard

De goede productie vorige zomer is vooral te danken aan het goede weer. "Alle weersomstandigheden in 2018 waren uitermate geschikt", vertelt Ghislain Houben van wijndomein Hoenshof in Borgloon. "Er was geen sprake van voorjaarsvorst. We hebben dan een vrij zonnige junimaand gehad, de maand waarin de druiven bloeien. En de zomer was natuurlijk top. Daarom dat klimatologisch alles juist zat."

De stijging is dus niet toe te schrijven aan het aantal wijnboeren, het blijven er 25 in Limburg. Er kwam ook maar 3 hectaren wijngaard bij in 2018. De stijging van de productie kan dus alleen maar aan het weer liggen.

Minder mousserend

Vorig jaar werd er vooral witte en rode wijn gemaakt. Het jaar voordien was dat witte en mousserende wijn, maar ook daar is een verklaring voor. "Mousserende wijn kan je al snel maken omdat dat meer zuren nodig heeft. In een heel goed jaar met veel zon zijn de zuren eerder aan de lage kant en kan je beter stille witte of rode wijnen maken", aldus Houben.

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet