457 Limburgers op bedevaart naar Lourdes

maandag 15 juli 2019 - 15:27
Marc Lens
foto: Radio 2
Vanmorgen is een grote groep Limburgers op bedevaart vertrokken naar Lourdes. Het was al enkele jaren geleden dat er zoveel gelovigen naar het Zuid-Franse bedevaartoord trokken.

De groep had nog groter kunnen zijn, zegt Pol Gielen, voorzitter van de Limburgse Diocesane Bedevaart. "Want de afgelopen maanden hebben nog 27 mensen om gezondheidsredenen moeten annuleren maar we vertrekken met een volle trein naar Lourdes, dat is veel in vergelijking met enkele jaren geleden". 

Tourcoing

De groep bedevaarders ging eerst met de bus naar Tourcoing in Noord-Frankrijk. En dat heeft een financiële reden, zegt Pol Gielen. " Een TGV boeken vanuit Brussel is onbetaalbaar, vandaar dat we vertrekken vanuit een Frans station, zo dicht mogelijk bij de grens". Het is en blijft een grote logistieke organisatie, zo is er een vrachtwagen vol met materiaal zoals rolstoelen, medisch materiaal en gebedenboeken.

Mijnwerkers-brancardiers

Het is al de 68ste keer dat er vanuit Limburg op bedevaart naar Lourdes vertrokken wordt. "Het is destijds ontstaan uit de bedevaarten die de mijnwerkers-brancardiers organiseerden", gaat Pol Gielen verder. "Een deel van hen gaat trouwens nog altijd mee."

"Waar de hemel de aarde raakt"

Waarom nog altijd zoveel mensen meegaan op bedevaart, vindt Gielen geen gemakkelijke vraag. "Mensen hebben nood aan verdieping, ze zoeken naar iets innerlijk. Lourdes heeft nog altijd de naam 'waar de hemel de aarde raakt'. Mensen gaan naar Lourdes voor de figuur van Bernadette, ze blijft een voorbeeld voor ons. Ze leefde in nederigheid, ze toonde ook aan dat leven voor anderen gelukkig maakt."

95 jaar jong

Eén van de jongere deelnemers is Sofie Blokken uit Mopertingen die samen met haar 95-jarige grootvader naar Lourdes gaat. Voor Sofie is het de tweede keer dat ze op bedevaart gaat, voor haar opa de eerste keer

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!