Aanschuiven bij Turkse bakkers in Limburg voor het Suikerfeest

dinsdag 4 juni 2019 - 13:04
Hilde Lieten
mannen in de winkel
Foto: Radio 2
Voor de moslims zit de vastenmaand erop. Dat wordt gevierd met het Suiker- of Ramadanfeest. Na een maand van soberheid en bezinning is dit een bijzondere dag die samen met familie en vrienden wordt beleefd.

Ook in Beringen is het druk bij de Turkse bakkers. Daar wordt veel lekkers voor het feest verkocht. "Het is 30 dagen heel zwaar geweest", zegt een man. "Het was echt marathonlopen en op de tanden bijten. Ik ben blij dat het gedaan is, maar ook weer niet. Het is echt altijd een fijne maand, wachten tot je mag eten en dan gezellig samen zijn met familie. Ik ben 6 kilo afgevallen en heel moe. Maar nu gaan we feesten! Ik heb veel brood gekocht. Met zoet moeten we wel voorzichtig zijn, want dat kunnen we voorlopig nog niet goed verdragen."

Baklava voor mijn Turkse kameraad

"Ramadan, ik ken dat niet", zegt een andere man. "Maar ik heb een Turkse kameraad en ik ga straks naar hem toe. We gaan eerst nog samen werken en dan samen vieren. Ik neem de baklava mee, ik ken dat niet maar we gaan samen proeven."

 

man koopt gebak

Niet met de vinger gewezen

'Vandaag is het echt een topdag voor wie meegevast heeft", zegt een vrouw uit Beringen. Ik heb zelf niet meegedaan. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, maar je wordt nooit met de vinger gewezen. Je geeft dan geld in de plaats, 6 of 7 euro voor een maaltijd voor iemand die het nodig heeft. Maar wie niet vast, mag straks wel meefeesten. Gelukkig maar," lacht ze.

Mooi hemd

"We zijn straks met 17 op het feest", zegt een man. "Ik heb een mooi hemd aangedaan vanochtend om half 5, ben dan naar de moskee gegaan, daarna op de zetel wat gerust en straks gaan we naar mijn ouders en vieren we feest."

Ruzies bijleggen

"Wie boos is op elkaar, gaat straks ook weer met elkaar praten, want dat is ook de bedoeling van het Suikerfeest", zegt een andere Beringse moslim. "We maken het weer goed. In mijn familie zijn er verschillende mannen die wat boos zijn op elkaar, maar straks is dat weer allemaal vergeten", lacht hij. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!