ABVV deelt broden uit voor meer koopkracht en minder armoede

dinsdag 14 mei 2019 - 08:05
Janna De Clerck
actievoerders delen brood uit
foto: Radio 2
De socialistische vakbond ABVV deelt dinsdagochtend broden uit op enkele kruispunten en parkings in Hasselt. Op de broodzakken staat de slogan "U verdient meer dan kruimels. Koopkracht is broodnodig."

Het ABVV pleit voor het optrekken van de minimumlonen. "Iedereen zou toch minstens 14 euro per uur moeten verdienen", leggen de actievoerders uit. Verschillende automobilisten beamen dat en nemen het brood aan. Maar veel voorbijgangers wuiven al van ver dat ze geen brood willen. "Diegenen die het niet willen aannemen, verdienen zelf meer", zucht één van de militanten, maar ze stapt resoluut op een volgende auto af. 

Pensioenen

Ook de minimumpensioenen moeten omhoog, vindt Pierre Vrancken van het ABVV. "Gepensioneerden zouden toch minimum 1.500 euro per maand netto moeten krijgen. Want een rusthuis kost al gauw 1.700 euro per maand. Dus daar komen ze dan niet eens mee toe."

Kinderarmoede

"Vooral de stijgende armoede bij minderjarigen moet alarmbellen laten afgaan", gaat Vrancken verder. In Limburg wordt 14% van de kinderen geboren in kansarme gezinnen, bij gemeenten als Maasmechelen en Genk zijn dat cijfers rond de 29%
 

actievoerders bij broden

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!