Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

"Al 5.000 maaltijden van de vuilnisbak gered"

do 7 mrt. - 11:41

Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling is ook een succes in Limburg. Sinds de app in juni 2018 in Hasselt werd gelanceerd, konden al duizenden maaltijden bij zowat 20 handelaars gered worden van de vuilnisbak. Donderdag wordt de app ook in Genk gelanceerd.
© foto: TGTG

In Genk stappen zo'n 20 handelaars in het systeem van Too Good To Go. "De handelaars die zich geregistreerd hebben, bieden via de app maaltijden aan die ze op overschot hebben", vertelt Jonas Malisse van Too Good To Go. Gebruikers die zich geregistreerd hebben, kunnen die maaltijden voor enkele euro's kopen en meestal net voor sluitingstijd afhalen. Meestal nemen ze ook hun eigen bewaardozen mee, zodat er nog minder afval is. "De klanten weten op voorhand niet wat ze precies kopen, dat is een verrassing."

Niet weggooien

"Op een dag gaat het om één kilo eten dat nu niet in de container belandt', vertelt Frederick van slagerij Quetin in Hasselt. "Dat lijkt misschien niet veel, maar op een jaar tijd gaat het toch al gauw om 300 kilo. En krijgen we er dan toch nog een beetje geld voor." In Hasselt biedt ook woonzorgcentrum Orelia Katharinadal maaltijden aan. Directeur Kristof Vervloesem: "We moeten die warme maaltijden op voorhand bestellen, maar als bewoners dan bijvoorbeeld in het ziekenhuis liggen, dan moesten we dat tot nu toe weggooien. En dat is echt zonde." Jirthe Jacobs is er één van de vaste klanten: "Mijn moeder moet elke dag laat werken, tot 18u30. Als ze thuis komt, is ze ook moe. En af en toe koop ik dan al eten via Too Good To Go, dat kost ook maar enkele euro's. En dan kunnen we meteen eten."

Jonge hippe klanten?

In heel Limburg werden dankzij de app op 8 maanden tijd zo'n 5.000 maaltijden toch nog opgegeten. "De meeste handelaars die meedoen, komen uit Hasselt", gaat Malisse verder. "Daar gaat het om zo'n 4.000 maaltijden die gered zijn van de vuilnisbak, meestal bij traiteurs, bakkers of broodjeszaken. Maar intussen zijn er ook al enkele handelaars in de rest van Limburg bij gekomen, onder andere in Beringen, Peer en Borgloon." In Genk hebben nu 20 handelaars zich aangesloten bij ons netwerk. "De meeste klanten zijn jonge mensen tussen 25 en 30 jaar die nog geen kinderen hebben. Maar er zijn ook meer en meer ouders van kinderen die het huis al hebben verlaten, die de weg naar Too Good To Go al hebben gevonden."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet