Armoede en vergroening speerpunten in beleidsplan Genk

maandag 2 december 2019 - 18:55
Jasmien Leboy
Foto: Radio 2
De stad Genk wil haar centrum vergroenen en de armoede in de stad sterk doen dalen. Dat maakte het stadsbestuur bekend tijdens de voorstelling van haar meerjarenplan.

In de straten van Genk is vooral veel beton te zien en daar wil de stad iets aan doen. "We gaan serieus investeren om het centrum een make-over te geven en het veel groener te maken", vertelt schepen Toon Vandeurzen. "We willen het groen van de vier windrichtingen binnentrekken naar het stadscentrum. Dat betekent bijvoorbeeld dat we het Molenvijverpark, het mooiste park van heel Limburg eigenlijk, volledig willen opentrekken, zodat dat mooi aansluit bij het stadscentrum."

Armoede bestrijden

Genk wil ook de armoede bestrijden. Het stadsbestuur wil de kansarmoede in de stad laten dalen van 30% naar zo'n 20%. "Dat vraagt om een aanklampende aanpak", vertelt burgemeester Wim Dries. "We willen mensen inzetten om mensen uit die armoede te krijgen, heel specifiek voor de allerlaagste inkomens. Maar we willen ook de laaggeschoolde langdurig werklozen en bijvoorbeeld vrouwen die vandaag niet in de werkloosheid zitten en nergens zijn ingeschreven, activeren. Die willen we ook één jaar lang 50 euro extra per maand geven."

Trajectcontroles

Om de verkeersveiligheid te verhogen wil Genk enkele wegen uitrusten met een trajectcontrole. De precieze locaties liggen nog niet vast, maar Genk denkt onder meer aan de Noordlaan, de Sledderloweg en de Onderwijslaan, waar zondag nog een dodelijk geval gebeurde. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!