Augmented Reality maakt leven bouwsector makkelijker

woensdag 13 maart 2019 - 15:50
Martijn Donné
Foto: Radio 2
Bouwbedrijven die Augmented Reality gebruiken, het klinkt niet meteen vanzelfsprekend. Tot de Confederatie Bouw Limburg een app ontwikkelde. Die moet dus het leven van mensen in de bouwsector makkelijker maken, aan de hand van de "toegenomen realiteit."

Concreet betekent Augmented Reality (AR) dat er computer-gegenereerde afbeeldingen of bewegende beelden worden toegevoegd aan de realiteit. Binnen de applicatie Bouwcampus AR wordt die toepassing gebruikt. "Het geeft de bouwsector een beetje superpowers", zegt Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg. "Digitalisering zit in de lift in de bouwsector. AR wordt meer en meer gebruikt in onze ondernemingen en kan een groot verschil maken in onze sector."

Drie handige tools

Binnen de applicatie kan je drie tools gebruiken. Je kan je navigeren doorheen een gigantische werf door simpelweg met je camera op een 'marker' te gaan staan, een soort QR-code. Terwijl je je weg vervolgt begeleidt de app je dan met groene pijlen. 

Daarnaast kan je een BIM-model (Building Information Modelling) bekijken of in mekaar knutselen op de app. Simpel verwoord betekent dat dat je bijvoorbeeld sanitaire leidingen als het ware door de muur heen kan bekijken (zie onderstaande foto). Ten slotte kan je met AR ook heel snel een waterlek opsporen in je gebouw. Een beetje superpowers dus ... (lees verder onder de foto)

 

smartphone die de app toont

Laagdrempelig

Voorlopig gaat het nog om een demo, die je op de Bouwcampus in Diepenbeek kan gaan uittesten. De bedoeling is om de app uiteindelijk te introduceren bij bouwbedrijven. "Dit is een goede manier om dit soort technologie op een laagdrempelige manier naar grote én kleine bouwbedrijven te brengen", vindt gedeputeerde Tom Vandeput. 

Foto app: Confederatie Bouwsector Limburg

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!