Bednetter Nienke via webcam tóch in de klas

donderdag 14 maart 2019 - 14:26
Martijn Donné
Foto: Radio 2
Vandaag is het Nationale Pyjamadag, een jaarlijks initiatief van Bednet. Kinderen en scholieren mogen vandaag uitzonderlijk in pyjama naar school. Ze doen dat om kinderen en jongeren die langdurig ziek zijn, en dus niet naar school kunnen, te steunen. Maar met Bednet is er geen sprake van lessen missen.

Bednet zorgt ervoor dat je van thuis uit via een webcam de les mee kan volgen. In de klas staat er dan een camera, die de leerling via de computer kan besturen. Leerlingen die moeten thuisblijven, omdat ze bijvoorbeeld een lange tijd ziek zijn, zitten zo toch een klein beetje in de klas. Nienke Claes (17) uit Oudsbergen is één van de velen die gebruik maakt van dit systeem. "Ik kan navigeren door de hele klas en inzoomen op het bord. En bovendien draagt de leerkracht een microfoon. Ik kan dus alles ook goed horen", zegt Nienke.

Kromme ruggenwervel

Nienke zit al meer dan een maand thuis te revalideren, en heeft nog zeker een maand te gaan. "Ik heb een scoliose", zegt Nienke. "Dat wil zeggen dat ik twee krommingen in mijn rug heb. In februari is mijn rug rechtgezet met twee stukken ijzer die tegen mijn ruggenwervel zijn gezet. Ik heb twee weken in bed gelegen. Nu kan ik wel al wandelen en zitten, maar na een uur zitten ben ik toch wel moe." (lees verder onder de foto)

 

Sociaal contact

Met de school, het Agnetencollege in Peer, is afgesproken dat Nienke enkel de hoofdvakken moet volgen. Dat doet ze via Bednet en vier uur thuisonderwijs. Haar moeder, An Schuddinck, is alvast blij dat ze nu geen achterstand op loopt. "Ze zou anders maanden geen les hebben kunnen volgen. Het is zo heel goed voor haar. Enerzijds is ze mee met de lessen en anderzijds heeft ze toch nog sociaal contact met haar vriendinnen."

Vooral dat sociaal contact is voor Nienke een pluspunt. "Ik voel me soms erg alleen als ik zo in m'n eentje thuis zit. Dus ik ben altijd blij om iedereen terug te zien!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!